Naaktfoto dreef Amanda Todd tot wanhoopsdaad
De Nederlander Aydin C. (44) is zaterdag door een Canadese jury schuldig bevonden in de zaak rond Amanda Todd. Waarom pleegde de tiener in 2012 zelfmoord? Zes vragen.
Waar duikt Amanda voor het eerst op?
In een filmpje van bijna negen minuten dat ze op 7 september 2012 op YouTube plaatst. De video, met de titel My story: Struggling, bullying, suicide, self harm (Mijn verhaal: Worstelen, pesten, zelfmoord, zelfverwonding), is een noodkreet, waarin ze aan de hand van een reeks beschreven briefjes haar verhaal vertelt.
Wat vertelt ze precies?
Uit de video blijkt dat de dan 13-jarige Amanda begin 2010 aan een onbekende man haar borsten heeft laten zien via de webcam. De man maakt schermopnames van het moment en chanteert Amanda met de beelden. Hij dreigt de video naar vrienden te sturen, tenzij Amanda een ‘show’ voor hem geeft.
In december 2010 laat de politie Amanda weten dat haar foto’s ook op internet circuleren. De opnames zouden onder meer te zien zijn op pedofielennetwerk Daily Capper. Amanda verandert van school naar aanleiding van de gebeurtenissen.
Was daarmee de zaak voorbij?
Nee, want een jaar later duikt de afperser van Amanda weer op Facebook op. Hij confronteert haar nieuwe klasgenoten via het kanaal met de toplessfoto. Niet lang daarna besluit Amanda haar eerste zelfmoordpoging te doen; die overleeft ze.
De familie Todd verhuist vervolgens naar een andere stad, om zo aan het verleden van Amanda te ontsnappen. Dat lukt echter niet. Haar moeder zegt hier in 2012 tegen de krant The Vancouver Sun het volgende over: „Elke keer als ze van school wisselde, ging de afperser undercover en werd hij op Facebook vrienden met haar nieuwe klasgenoten. Daarna stuurde hij de video naar hen op.” Later blijkt dat haar afperser 22 verschillende socialemedia-accounts aanmaakte.
Amanda gaat van de ene naar de andere school, maar de foto’s blijven haar achtervolgen. „Die foto kan ik nooit meer terugkrijgen. It’s out there forever”, zo schrijft Amanda op één van de briefjes in de video.
Amanda vlucht in de drank en drugs en raakt zwaar depressief. Ze begint zichzelf te snijden en kort daarna onderneemt ze een tweede zelfmoordpoging.
Wat gebeurt er daarna?
Nadat ook de tweede poging mislukt, besluit Amanda het eerdergenoemde filmpje te maken waarin ze haar verdrietige verhaal vertelt. De video sluit af met een noordkreet: „Ik heb niemand. Ik heb iemand nodig. Mijn naam is Amanda Todd.” Een maand nadat het filmpje online is gezet, pleegt Amanda haar derde zelfmoordpoging. Die lukt wel. Ze overlijdt op 10 oktober 2012, anderhalve maand voor haar zestiende verjaardag, drie jaar nadat ze slachtoffer werd van haar afperser.
Pas na haar dood gaat het filmpje viraal. Media van over de hele wereld pakken het verhaal op en verwijzen massaal naar de YouTube-video. Inmiddels is deze zo’n 14 miljoen keer bekeken.
Wie zit er achter de afpersing?
Dat is de Nederlander Aydin C. (44). In 2014 wordt hij opgepakt op een bungalowpark in Oisterwijk naar aanleiding van de zaak. Amanda blijkt niet zijn enige slachtoffer te zijn; in 2018 veroordeelt het hof in Amsterdam C. tot de hoogst mogelijke gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden voor digitale stalking en afpersing van 33 personen. Onder hen bevinden zich tientallen minderjarige meisjes. Amanda wordt in de Nederlandse strafzaak niet meegenomen, omdat Canada de 44-jarige Nederlander daarvoor zelf wil berechten.
Waarom is de zaak nu weer in het nieuws?
In december 2020 levert Nederland C. uit aan Canada. In juni van dit jaar begint daar het proces tegen hem. Afgelopen zaterdag werd C. binnen een dag door de Canadese jury schuldig bevonden, onder meer voor het bezit van kinderporno. De Nederlander zelf zegt wel contact te hebben gehad met Amanda, maar ontkent dat hij de foto’s online heeft gezet. Vrijdag is er een nieuwe rechtszitting, dan wordt mogelijk bekend welke gevangenisstraf de Nederlander krijgt. Dat kan variëren tussen vier jaar en levenslang. C. zal deze straf uitzitten in Nederland.
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl