Jezus Leeft wint zaak prolifedemonstratie
De burgemeester van Utrecht wees vorig jaar onterecht een andere plek toe voor een aangevraagde pro-lifedemonstratie. Die was aangevraagd door de vereniging Jezus Leeft bij een abortuskliniek.
Dat heeft de rechter woensdagochtend geoordeeld. De vereniging mocht van burgemeester Sharon Dijksma alleen demonstreren op een laad- en losplek, zo’n 70 meter van de Utrechtse abortuskliniek het Vrelinghuis.
Dit zou in het belang zijn van de verkeersveiligheid en de volksgezondheid. De demonstratie van Jezus Leeft ging niet door, maar de vereniging stapte wel naar de bestuursrechter. Die oordeelt nu dat de burgemeester onvoldoende heeft onderbouwd waarom de demonstratie niet bij het Vrelinghuis mocht plaatsvinden, zoals Jezus Leeft wilde, maar enkel op de laad- en losplek.
Jezus Leeft kondigde vorig jaar aan om op 5 mei 2021 te demonstreren voor de bewuste kliniek. Drie demonstranten zouden hun ambulance met spandoek voor het gebouw parkeren. De burgemeester besloot daarop voorschriften op te leggen vanwege de verkeersveiligheid en de toen geldende afstandsregel.
Eén van die voorschriften hield in dat het parkeren van de ambulance en het demonstreren alleen mocht op de laad- en loszone, zo’n 70 meter verderop. Volgens de burgemeester had het voorschrift niets te maken met het creëren van een bufferzone voor demonstraties voor de abortuskliniek of het voorkomen of bestrijden van wanordelijkheden.
Druk
Wat de rechtbank betreft heeft de gemeente het locatievoorschrift onterecht opgelegd. Tijdens de zitting is namens de burgemeester aangevoerd dat bij de parkeervakken een onveilige verkeerssituatie ontstaat, omdat het bij het Vrelinghuis erg druk is en mensen mogelijk de straat zouden oversteken. De rechtbank vindt dat dit niet is gebleken. Bij de manifestatie zouden de drie demonstranten in de geparkeerde ambulance blijven zitten. Mensen die zouden willen oversteken, zouden dat kunnen doen via de oversteekplaats voor voetgangers.
Tweede Kamer
De rechtbank concludeert dat de burgemeester het besluit onvoldoende heeft gemotiveerd en opnieuw een besluit moet nemen. De rechtbank zegt met deze uitspraak niet dat de vereniging nu kan demonstreren op het parkeervak voor de abortuskliniek. Die beslissing blijft aan de burgemeester.
In meerdere gemeenten bestaat een bufferzone bij abortusklinieken. Demonstranten mogen vrouwen die een abortus willen in die zone niet aanspreken. In juni drong een deel van de Tweede Kamer, waaronder VVD, PvdA en SP, aan op landelijke regels voor bufferzones. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) stelde toen daar niets voor te voelen.