Binnenland

Coalitieakkoorden sluiten niet aan bij verwachtingen kiezers

De nieuw gevormde coalities in de gemeenten hebben veel aandacht voor wonen, energie en gezondheid.

Redactie binnenland
1 August 2022 14:35
Coalitieakkoord Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal
Coalitieakkoord Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal

Dat is een van de zes belangrijkste conclusies van een analyse van adviesbureau Berenschot. Vergeleken met vier jaar geleden worden woorden als „woning” en „energie(armoede)” opvallend vaak gebruikt in coalitieakkoorden, concluderen onderzoekers na het doorspitten van 269 van die documenten.

Volgens Roeland Stolk, managing director Openbaar Bestuur bij Berenschot, toont het een verschuiving aan. „Een paar jaar geleden was energie echt nog een thema voor een GroenLinks-wethouder, nu wordt het op lokaal niveau door iedereen cruciaal gevonden”, zegt Stolk tegen Trouw.

Toch is er in absolute zin nog altijd méér aandacht voor thema’s zoals werk en zorg. „Samen” is ook nog altijd een van de meest gebruikte woorden in de akkoorden. In de totaal werd het in de 269 coalitieplannen ruim 12.000 keer gebruikt. Dat past volgens de analyse „bij de ambitie van gemeenten om meer met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven samen op te trekken.” In vergelijking met vier jaar geleden hebben de coalitiepartijen juist minder aandacht voor economie en onderwijs.

Wensen

Ook voor het thema wonen is er meer aandacht, laat de analyse zien. Dat is in lijn met de wensen van de kiezer. Een grote groep gaf vóór de gemeenteraadsverkiezingen al aan dat belangrijk te vinden.

Iets meer dan de helft plaatste wonen in de top drie van belangrijkste thema’s. Zo’n 22 procent noemde het zelfs het belangrijkste onderwerp.

Toch is de manier waarop gemeenten aandacht besteden aan wonen niet in lijn met hoe de kiezer het graag ziet, volgens bureau Berenschot. In coalitieakkoorden „blijft het hangen in het formuleren van ambities en wordt er beperkt concrete invulling aan gegeven”, schrijven de onderzoekers.

In de titels valt op dat het vaak gaat over bouwen en duurzaamheid. „Dit past bij de grotere bijdrage die gemeenten moeten leveren aan het oplossen van landelijke opgaven.”

Integriteit

Weinig aandacht is er voor een nieuwe bestuurscultuur, integriteit, weerbaarheid en organisatieverandering. „Dit is opmerkelijk”, vinden de onderzoekers, „omdat het wel een actueel thema in de politiek is (na diverse landelijke, regionale en lokale kwesties).”

In het algemeen sluiten de akkoorden niet echt aan op de verwachtingen van de kiezers. Zo gaat het weinig over veiligheid, financiën en leefbaarheid terwijl kiezers juist hadden verwacht dat het daar veel over zou gaan. Over werkgelegenheid gaat het juist wel veel, maar dat het daar over zou gaan, hadden stemmers dan weer niet verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer