Radongas extra risico voor rokers
Inademing van het natuurlijke gas radon houdt voor rokers een 25 maal hoger risico in op longkanker. Dat concludeert de Europese Commissie, die donderdag de resultaten presenteerde van een uitgebreide internationale studie. De aanwezigheid van radongas in huizen zorgt elk jaar voor 20.000 nieuwe gevallen van longkanker. Een betere ventilatie onder woningen is in de meeste gevallen voldoende om het gevaar in te dammen.
In totaal wordt 9 procent van alle sterfgevallen waarbij sprake is van longkanker veroorzaakt door radongas. Dat staat gelijk aan 2 procent van het totale aantal doden als gevolg van kanker. De internationale studie, die ook is gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal, stelt dat het risico dat niet–rokers sterven door inademing van radongas uiterst klein is.
Radon is een natuurlijk, reuk– en kleurloos gas, dat ontstaat door het verval van uranium in grondlagen. De concentratie van radon verschilt sterk tussen Europese lidstaten, doordat de geologische omstandigheden niet overal dezelfde zijn. Door de ventilatie onder vloeren aan te passen, zijn de grootste risico’s te vermijden. Ook valt de vorming van radongas te bestrijden door bij de bouw van nieuwe woningen op de vloer speciale membranen aan te brengen.
De gemiddelde concentraties in Nederlandse woningen zijn vergelijkbaar met de gemiddelden in Groot–Brittannië, maar lager dan in andere ons omringende landen, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gemiddeld liggen de concentraties in woningen in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en België tweemaal zo hoog. „Bij bodems van sedimentaire oorsprong zoals in Nederland, en waterverzadigde bodems is de hoeveelheid radon vanuit de bodem lager dan bij bodems van vulkanische oorsprong", aldus de zegsman.
In Nederland zijn bouwmaterialen de belangrijkste bron van radon in de woning. De radon–concentratie in nieuwbouwwoningen is in de periode van 1970 tot 1990 met 50 procent toegenomen. Het ministerie van VROM en werkgeversorganisatie VNO–NCW willen de komende tien jaar 1,7 miljoen euro extra besteden om de stralingsbelasting door radon in woningen te beteugelen.
Nieuwe onderzoeken moeten uitwijzen hoe het vanaf 1990 is gegaan met de stralingsbelasting.