Binnenland

Milieuclub MOB wil snel lagere ammoniaknorm voor tien bedrijven

Mobilisation for the Environment (MOB) wil dat omgevingsdiensten zo snel mogelijk de ammoniaknorm verlagen in de vergunningen van de tien grootste industriële ammoniakuitstoters. Luisteren de omgevingsdiensten niet naar dit verzoek, dan stapt de milieuclub naar de rechter, zegt voorzitter Johan Vollenbroek.

ANP
29 July 2022 13:56

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stuurde een aantal weken eerder een brief naar MOB waarin staat dat de ammoniaknorm voor de industrie naar verwachting in de nieuwe Omgevingswet wordt aangescherpt van 30 milligram per kubieke meter naar 5 milligram per kuub. De bedoeling is dat die wet in werking treedt op 1 januari 2023, maar hij werd eerder al meerdere keren uitgesteld. In oktober moet de Eerste Kamer nog een ICT-toetsing ontvangen over de wet. „Daar willen we niet op wachten. Ondertussen doen de provincies niets”, aldus Vollenbroek.

Het verzoek is ingediend bij omgevingsdiensten waar onder meer isolatiebedrijf Rockwool in Roermond, kunstmestbedrijf Yara in Sluiskil en chemiebedrijf Chemelot in Geleen onder vallen. Friesland Campina in Veghel en energiecentrale Nuon Power Projects sluiten de lijst. Alle tien de bedrijven staan op de lijst met de top 100 ammoniakbronnen in ons land die minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in april met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op de rest van deze top 100 staan enkel veehouderijen.

De milieuclub heeft overigens een lagere norm, van 3 milligram per kubieke meter voorgesteld voor de industrie. „De ammoniaknorm had eigenlijk tien jaar geleden al verlaagd moeten worden”, vindt Vollenbroek. „Het is erg scheef dat de overheid nu boeren achter de vodden zit en ondertussen deze tien bedrijven vrijuit laat gaan.” Hij noemt het een gemiste kans dat een stikstofreductieplan voor de industrie nog steeds ontbreekt. MOB heeft de provincies ook verzocht om de natuurvergunningen van de tien bedrijven in te trekken.

Ammoniak is een van de stikstofverbindingen die neerslaat in de natuur. Statistiekbureau CBS maakte eerder inzichtelijk dat in 2020 de stikstofemmissie naar de lucht uit 124 miljoen kilogram ammoniak bestond. Ruim 87 procent hiervan komt vrij in de landbouw. MOB heeft ook al meerdere rechtszaken gevoerd tegen de vergunningen van veehouderijen. In veel gevallen oordeelde de rechter dat de natuurvergunning inderdaad onterecht was afgegeven door de provincie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer