Verkopen Intel kelderen door afnemende vraag naar computers
Het Amerikaanse chipconcern Intel merkt dat de vraag naar datacenterchips terugloopt en mensen minder geneigd zijn om nieuwe computers te kopen. Daardoor is de omzet bij ’s wereld grootste maker van computerprocessors met meer dan een vijfde gekelderd. Intel heeft ook de verwachtingen voor het hele jaar verlaagd.
Na twee jaar groei op de markt voor pc’s, nemen de uitgaven voor laptops en desktops de laatste tijd snel af. Dat komt ook door de hoge inflatie waardoor consumenten momenteel scherp op hun uitgaven letten en de aankoop van een nieuwe computer liever uitstellen.
Daarbij verdiende Intel afgelopen kwartaal minder met de verkoop van dure serverchips, iets wat analisten niet hadden zien aankomen. Intel was hierdoor afgelopen kwartaal nog maar goed voor dik 15 miljard dollar aan opbrengsten. Dat is 22 procent minder dan een jaar terug en veel lager dan de deskundigen in doorsnee hadden verwacht.
Verder was sprake van een nettoverlies van bijna een half miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar ging nog meer dan 5 miljard dollar winst in de boeken.
„De resultaten van dit kwartaal waren onder de normen die we voor het bedrijf en onze aandeelhouders hebben gesteld”, zei topman Pat Gelsinger in een toelichting. „We moeten en zullen het beter doen”, voegde hij daaraan toe. Volgens Gelsinger is de plotselinge en snelle neergang van de economie van de laatste tijd de grootste boosdoener.
De problemen bij Intel staan niet op zich zelf. Marktonderzoeker Gartner voorzag eerder deze week al dat de groei van de wereldwijde chipmarkt dit jaar minder sterk zal uitvallen dan eerder gedacht. En volgend jaar zou die markt zelfs kunnen gaan krimpen. Het bureau wees ook al op de zwakkere vraag naar computers omdat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven.
Wel bleef Gartner positief gestemd over de vraag naar chips voor datacenters. Ook de vraag naar halfgeleiders in auto’s blijft volgens het onderzoeksbureau sterk. De auto-industrie heeft al langere tijd te kampen met tekorten aan chips.