Nieuwe bedreigingen Belgische werkgever moslimvrouw
De werkgever van een moslimvrouw in het Belgische Ledegem heeft opnieuw bedreigingen ontvangen, waarin wordt gesteld dat er een prijs van 250.000 euro op zijn hoofd staat als hij de werkneemster niet ontslaat. Dat heeft werkgever Remmery, eigenaar van een visgroothandel, donderdag meegedeeld op de Vlaamse publieke radiozender VRT. Remmery zegt niet op de dreigementen te zullen ingaan.
Justitie in het West–Vlaamse Kortrijk heeft inmiddels extra mensen op de zaak gezet. Het gaat al om de vierde dreigbrief aan Remmery, die eerder anonieme bedreigingen kreeg om de moslimvrouw te verplichten niet langer haar hoofddoek te laten dragen. Uit eigen beweging besloot de medewerkster al de hoofddoek voortaan niet meer om te hebben. Nu eisen de briefschrijvers dat de werkgever de vrouw ontslaat.
„Ze beschuldigen er mij van dat ik heul met de islam", aldus Remmery donderdag. „Ik ben niet van plan aan deze dreigementen toe te geven. Dit kan gewoon niet." De dreigbrieven zijn telkens ondertekend met de oproep Nieuw Vrij Vlaanderen. Het tijdschrift Vrij Vlaanderen is een publicatie van de jongerenafdeling van het Vlaams Belang, de opvolger van het extreemrechtse Vlaams Blok. De partij heeft eerder al gezegd niets met de dreigbrieven te maken te hebben.
De werkneemster, de 31–jarige Naïma Amzil, heeft inmiddels haar ontslag ingediend bij het bedrijf. De Belgische van Marokkaanse origine zegt de spanningen rond de bedreigingen niet langer aan te kunnen. De werkgever heeft het ontslag geweigerd. „Als ik haar nu ontsla, vind ze nooit meer werk. Dan wil niemand haar aannemen, omdat ze zullen vrezen dat ook zij doodsbedreigingen zullen krijgen", aldus Remmery, die tevreden is over het werk van de vrouw.
„Naïma heeft een gezin, een huis dat afbetaald moet worden. Ik kan het niet maken om haar werk af te nemen. Ik geef haar niet op", aldus de West–Vlaamse eigenaar van de visgroothandel. In de laatste brief die hij ontving wordt hij een „slechte Vlaming" genoemd. „U collaboreert met de moslims. Wij willen een voorbeeld stellen voor andere bedrijven. U hebt uw doodvonnis getekend", stellen de briefschrijvers.
De Vlaamse ondernemersorganisatie Unizo is inmiddels op internet gestart met een solidariteitsactie voor het betrokken bedrijf. Unizo noemt de firma Remmery een voorbeeld van hoe werkgevers en personeel in veel kleine bedrijven met elkaar omgaan. Verder looft de organisatie werkneemster Naïma voor haar betrokkenheid bij het bedrijf.