Binnenland

VWS: tekorten met medische hulpmiddelen zijn complex probleem

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat er grote problemen zijn om genoeg medische hulpmiddelen en laboratoriummaterialen voor de zorg te bemachtigen. RTL Nieuws meldt dat ziekenhuizen en andere organisaties door het hele land hierdoor in de knel komen. „Het ministerie van VWS deelt de zorgen van het veld”, laat een woordvoerder weten, want de situatie is „complex”.

ANP
20 July 2022 13:54Gewijzigd op 20 July 2022 16:11

RTL meldt dat honderden verschillende artikelen moeilijker of niet te verkrijgen zijn en duizenden bestellingen niet uitgeleverd worden. Hierdoor ontstaan langere wachttijden bij de ziekenhuizen en duurt het ook langer voordat de zorg die werd uitgesteld vanwege corona wordt ingehaald. Er zijn al operaties uitgesteld, staat in het onderzoek.

Het probleem heeft „niet één oorzaak en helaas is er ook niet één oplossing”, zegt VWS in een reactie. De tekorten ontstaan volgens het ministerie door een combinatie van problemen. Er zijn problemen in de leveringsketen, lange wachttijden bij de instanties die de nodige certificaten moeten verstrekken, hogere prijzen voor grondstoffen, aangescherpte Europese regels en verstoringen door de oorlog in Oekraïne, aldus een woordvoerder.

Volgens het ministerie „moeten fabrikanten, inkopende partijen en de overheid samen werken aan oplossingen”. De oplossing wordt gezocht in afspraken met fabrikanten, coördinatie tussen de ziekenhuizen en andere zorgorganisaties en „creatief voorraadbeheer” door bijvoorbeeld minder afhankelijk te zijn van specifieke producten. Daarnaast wil het ministerie internationaal afspraken maken, met name binnen Europa.

De vereniging van academische ziekenhuizen, de NFU, bevestigt het gebrek aan materialen. „We zien nu tekorten over de hele lijn van medische hulpmiddelen: wondverband, afdekmateriaal, katheters, implantaten, laboratoriumartikelen, enzovoort”, zegt een woordvoerster van de koepel. De gevolgen voor patiënten zijn nu nog beperkt, maar „we moeten steeds vaker keuzes maken die afwijken van onze voorkeuren en van ingeslepen behandelprotocollen. Dat kan leiden tot uitgestelde operaties en veiligheidsrisico’s.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer