Duitse minister: Klimaatverandering grootste veiligheidsprobleem
Klimaatverandering is nu het „grootste veiligheidsprobleem voor alle mensen op deze wereld”. Met die waarschuwende woorden opende de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annelena Baerbock een klimaatbijeenkomst in Berlijn. De zogeheten Petersberg Climate Dialogue wordt maandag en dinsdag gehouden ter voorbereiding op de volgende VN-klimaattop. Die staat op de agenda voor november en wordt gehouden in het Egyptische Sharm-el-Sheikh.
Baerbock hield haar gehoor voor dat mensen wereldwijd „in hetzelfde schuitje” zitten. „De klimaatcrisis kent geen grenzen. Daarom moeten onze oplossingen ook niet stoppen bij welke grens dan ook”, zei de minister van De Groenen.
De conferentie in Berlijn wordt bijgewoond door regeringsleiders, ministers en onderhandelaars van zo’n veertig landen. Eurocommissaris Frans Timmermans is er ook bij, net als de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
Op de openingsdag publiceerde het Duitse ministerie van Economische Zaken een rapport waarin staat dat de gevolgen van klimaatverandering Duitsland sinds het jaar 2000 gemiddeld 6,6 miljard euro per jaar hebben gekost. Het westen van het land werd vorige zomer bijvoorbeeld geteisterd door ernstige overstromingen. Ook Zuid-Limburg kreeg daar toen mee te maken. Dat de rivieren buiten hun oevers traden, was het gevolg van extreme regenval. Klimaatwetenschappers waarschuwen dat het risico op zulk noodweer steeds groter wordt door klimaatverandering.
Minister Baerbock wees erop dat het tegengaan van klimaatverandering moeizamer gaat door de Russische invasie van Oekraïne. De oorlog heeft grote gevolgen voor de Europese energievoorziening. Om gas te besparen, nu Rusland daar steeds minder van levert, heeft Duitsland net als Nederland besloten weer meer stroom te gaan opwekken in kolencentrales. Die stoten relatief heel veel CO2 uit. Baerbock benadrukte dat dit „alleen tijdelijk” zal gebeuren.