Franse brandweer wil geen vuurwerk op nationale feestdag
De voorzitter van de vereniging van Franse brandweerlieden, Grégory Allione, heeft opgeroepen op de nationale feestdag niet zoals gebruikelijk vuurwerk af te steken. Vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens deze hittegolf en tijdens de droogte kan snel branden veroorzaken. Hij wijst er in Franse media op dat het land elk jaar in de zomer tot ongeveer half augustus kwetsbaar is voor bosbranden. In het zuidwestelijke departement Gironde woeden momenteel twee grote bosbranden op de feestdag, de veertiende juli.
De brandweer heeft te kampen met de droogte en de hoge temperaturen, maar het grootste probleem blijft volgens Allione de mensen zelf. „We zeggen al jaren dat we een echt preventiebeleid nodig hebben, omdat de mensen potentiële brandstichters zijn. Er is een nauw verband tussen bevolkingsdichtheid, de frequentie van verkeer op wegen en het uitbreken van branden.”
Allione roept ook op de brandweermensen beter op te leiden en er meer te werven. Hij vraagt ook meer leden te werven voor de vrijwillige brandweer. Het land telt nu ongeveer een kwart miljoen mensen die zich in hun beroep of naast hun beroep als vrijwilliger met brandbestrijding bezighouden. Volgens Allione zou het het beste zijn als er in vijf jaar tijd 50.000 vrijwilligers meer zijn dan nu. Frankrijk telt nu bijna 198.000 mensen die bij de plaatselijke vrijwillige brandweer zijn aangesloten. Dat is bijna 80 procent van alle brandweerlieden in het land.
In Frankrijk woeden momenteel naar schatting vijftien tot twintig natuurbranden. De grootste twee bosbranden zijn in het zuidwestelijke departement Gironde. Die branden hebben al bijna 4000 hectare bos in de as gelegd en zijn nog niet onder controle. Een brandweercommandant ter plaatse, luitenant-kolonel Eric Florensan, vreest dat de bestrijding bij de brand bij Landiras traag verloopt omdat de hitte naar verwachting tot maandag duurt en de komende dagen geen regen verwacht wordt.
De commandant wijst er ook op dat brandblussers in de hitte moe beginnen te worden en voor elke brandweerman die aan het werk is, moet er een ander klaar staan om hem na uiterlijk twaalf uur te vervangen. Zonder wisseling van de wacht dreigen er ongelukken te gebeuren en brandweermensen gewond te raken. Bovendien hebben veel ingezette brandweerlieden de primaire taak panden tegen het vuur te beschermen. Zij kunnen dan niet rechtstreeks worden ingezet bij het blussen van de eigenlijke bosbrand. De brandweer in Gironde krijgt echter versterking uit heel het land.