Shell wil netto nul CO2-uitstoot chemiecomplex Moerdijk
Olie- en gasconcern Shell heeft plannen om de netto CO2-uitstoot bij zijn grote petrochemische complex in Moerdijk binnen tien jaar te verlagen naar nul. Het bedrijf zet daarbij onder meer in op waterstof en de opvang en opslag van CO2 die vrijkomt bij het Shell Chemicals Park Moerdijk.
Shell trekt de komende jaren miljarden uit om dat doel te bereiken. Het bedrijf werkt aan plannen voor de bouw van een installatie die waterstof produceert uit restgassen die vrijkomen bij productieprocessen op het chemiepark. Shell kan deze waterstof dan gebruiken om de industriële fornuizen te verwarmen. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.
Daarnaast gaat Shell een nieuwe fabriek bouwen om van moeilijk te recyclen plasticafval nieuwe chemische grondstoffen te kunnen maken. Daardoor zijn minder aardolieproducten nodig. De fabriek is naar verwachting in 2024 operationeel.
„Shell Chemicals Park Moerdijk wil de energietransitie versnellen, koploper zijn in de transformatie van de Nederlandse chemische industrie en groeien door meer circulaire, koolstofarme producten te maken voor haar klanten en de maatschappij”, zegt bestuurder Richard Zwinkels van Shell Moerdijk in een toelichting. „We hebben drie belangrijke doelen: netto-nul uitstoot binnen tien jaar, het verhogen van het gebruik van circulaire grondstoffen en grondstoffen op biologische basis en het verdubbelen van het aantal chemische producten door te investeren in nieuwe productlijnen.”
Shell Moerdijk is een van de grootste chemiecomplexen van Europa. Er worden basischemicaliën gemaakt die zijn terug te vinden in producten zoals plastics, zepen, isolatiemateriaal en sportschoenen.