Politiek

Senaat geeft kabinet opnieuw huiswerk mee met oog op verhoging AOW

Het kabinet moet de voorgestelde verhoging van de AOW op een andere wijze betalen. Dat bepaalde de Eerste Kamer dinsdag door een motie van 50PLUS-senator Van Rooijen aan te nemen.

13 July 2022 11:27
Minister Schouten, minister Kaag en premier Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Senaat. beeld ANP, Remko de Waal
Minister Schouten, minister Kaag en premier Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Senaat. beeld ANP, Remko de Waal

Het verzoek van Van Rooijen borduurt voort op het debat over de regeringsverklaring in de Eerste Kamer begin dit jaar. Daarin verzette de Senaat zich tegen het voornemen van de regering om eenmalig het minimumloon te verhogen en niet de AOW. Van oudsher stijgt de AOW met het minimumloon mee als dat wordt aangepast vanwege de stijgende prijzen. De Eerste Kamer bepaalde daarom in februari dat de AOW-uitkeringen net zo veel omhoog moeten als het minimumloon.

Aan dat verzoek kwam de regering tegemoet, bleek uit de voorjaarsnota. Echter, om de AOW-verhoging te bekostigen schrapte het kabinet een aantal regelingen waarvan juist ouderen profiteerden. Onder andere de inkomensondersteuning AOW, de fiscale oudedagsreserve en de eerder voorgenomen verhoogde ouderenkorting zouden op de schop gaan.

Vanwege de keerzijde aan het voorstel van het kabinet, betitelden verschillende partijen het plan al snel als een sigaar uit eigen doos. De Eerste Kamer verzoekt de regering daarom ditmaal de AOW-verhoging op zo’n manier te bekostigen dat „die niet specifiek AOW’ers betreft.” Het kost per jaar ruim 2,3 miljard euro om de AOW net zo veel te verhogen als het minimumloon.

De coalitiepartijen steunden de motie niet. In de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid.

Energietoeslag

De Senaat rondde dinsdag ook de parlementaire behandeling van de voorjaarsnota af. Net als in de Tweede Kamer spitste het debat zich toe op koopkracht, vanwege de stijgende prijzen.

Dat de regering de energietoeslag voor de laagste inkomens met 500 euro extra zal verhogen, kan in de Senaat op steun rekenen. Veel partijen vinden dat echter niet voldoende en poogden de bewindslieden van Financiën en Sociale Zaken over te halen om aanvullende maatregelen te nemen. SGP-senator Schalk wees in dat verband op de lage middeninkomens, de groep tussen het sociaal minimum en een modaal inkomen. Zijn voorstel om het belastingtarief voor die groep te verlagen kreeg onvoldoende steun vanuit de oppositie.

De Eerste Kamer stemde in met de aanvullende begrotingen die bij de voorjaarsnota horen. In de Tweede Kamer kondigden PvdA en GroenLinks aan tegen de aanvullende begroting van het ministerie van Sociale Zaken te zullen stemmen, omdat het kabinet in hun optiek te weinig doet om de koopkracht te verbeteren. Ze wilden daarmee een signaal afgeven.

De linkse partijen namen in de Senaat een minderheidspositie in; alleen de fractie-Otten stemde net als PvdA en GroenLinks tegen de aanvullende begroting van Sociale Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer