Kleine panda’s nemen nieuw Himalayagebied Blijdorp in
Met het loslaten van de kleine panda’s in hun nieuwe verblijf op de gerestaureerde Bergdierenrots heeft Diergaarde Blijdorp het nieuwe Himalayagebied geopend. Bezoekers kunnen het gedeelte vanaf zaterdag bekijken.
Het nieuwe Himalayagebied in het Aziatische gedeelte van de dierentuin vormt de gezamenlijke woonomgeving van de kleine panda’s en kuifherten en is ingericht in Nepalese stijl, met inheemse beplanting. Ook staat er een educatieve hut naar het voorbeeld van een ‘forest guardian hut’, die door Nepalese boswachters wordt gebruikt op hun reizen door de bergen. Bezoekers komen er meer te weten over het leefgebied van de kleine - of rode - panda’s en wat Blijdorp doet om deze bedreigde diersoort te beschermen.
Zo ondersteunt de diergaarde de natuurbehoudorganisatie Red Panda Network in Nepal met training en kennis om de kleine panda in zijn leefgebied te beschermen en te onderzoeken. „Zulke hutten gebruiken we bijvoorbeeld als we panda’s zenderen in Nepal”, zegt Janno Weerman, coördinator van het internationale fokprogramma en stamboekhouder. De dierentuin bouwt door de coördinatie van het wereldstamboek een kleine pandapopulatie op, zodat de bedreigde diertjes in het wild kunnen worden uitgezet.
Het realiseren van het Himalayagebied kostte rond de 2 miljoen euro, verkregen uit externe financiering. De Bergdierenrots is tien jaar afgesloten geweest; met de renovatie van dit rijksmonument heeft Blijdorp 16 van de 21 rijksmonumenten opgeknapt. Onlangs zegde het nieuwe gemeentebestuur de dierentuin een eenmalige gift van 18 miljoen euro toe voor de renovatie van de monumentale Rivièrahal. Directeur Erik Zevenbergen: „Daar zijn we blij mee, 18 miljoen is een mooi begin waarmee we aan de gang kunnen met de eerste fase: de Victoriaserre.” Die moet over 1 à 2 jaar aanvangen. De totale renovatie van de Rivièrahal wordt geraamd op 42 miljoen euro.