VN: Forse toename armoede
Door de forse stijging van de voedsel- en energieprijzen is volgens de Verenigde Naties (VN) het aantal mensen dat in extreme armoede leeft de afgelopen drie maanden met nog eens 71 miljoen toegenomen.
Het ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) meldt in een donderdag vrijgegeven rapport dat belastingverlagingen en algemene energiesubsidies minder effectief zijn dan rechtstreekse betalingen aan de ergst getroffenen om hen zo uit de armoede te houden.
„Het rapport concludeert dat gerichte geldoverdrachten eerlijker en kosteneffectiever zijn dan algemene subsidies”, aldus het UNDP. Maatregelen zoals het verlagen van belastingen op benzine helpen op korte termijn, maar ze vergroten de ongelijkheid. Volgens het UNDP is het vooral de rijkste 20 procent van de bevolking die profiteert van energiesubsidies. Gerichte financiële steun zou daarentegen vooral ten goede komen aan de allerarmsten.
Als oorzaken van de huidige crisis noemt het rapport de coronapandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waardoor geen graan kan worden uitgevoerd. Met name arme huishoudens in landen in de westelijke Balkan, aan de Kaspische Zee en ten zuiden van de Sahara worden hierdoor zwaar getroffen. Als de rente stijgt door toegenomen inflatie lopen tientallen ontwikkelingslanden het risico de invoer van voedsel of energie niet meer te kunnen betalen.
Catastrofe
Andere VN-organisaties waarschuwen voor een totale destabilisatie van de wereld als gevolg van de toenemende honger. Vorig jaar trof honger één op de tien mensen op aarde, circa 828 miljoen mensen. Een jaar eerder lag dat cijfer 46 miljoen lager, maar ook toen was het aantal hongerlijders al enorm gestegen ten opzichte van de periode daarvoor.
Volgens het jaarrapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dreigt dit jaar een catastrofe door een verdere stijging van de voedseltekorten. Die worden onder meer veroorzaakt door veranderingen in het klimaat, de oorlog in Oekraïne en door mensen die massaal op de vlucht zijn of op zoek naar een beter leven zijn.
Het aantal mensen dat met honger te maken kreeg, was in de jaren 2015-2019 relatief stabiel. Maar in 2021 waren er al 150 miljoen mensen meer dan in 2019 die honger leden, en het wordt volgens WFP-chef David Beasly nog erger.