Europese Commissie stemt in met benoeming Mario Mauro
De Italiaan Mario Mauro wordt de nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid. De Europese Commissie stemt in met zijn benoeming, aldus verschillende Europese bronnen.
Mauro volgt daarmee Christos Stylianides op, de vorige gezant voor godsdienstvrijheid. Die trad af na slechts enkele maanden in functie te zijn geweest. Hij diende van mei 2021 tot september van datzelfde jaar. Daarna werd Stylianides minister in Griekenland.
Als EU-gezant –een functie die in 2016 in het leven is geroepen– gaat Mauro zich sterk maken voor de bescherming van religieuze minderheden. Hij zal zich onder andere richten op het voorkomen van discriminatie, het bevorderen van vredesopbouwende contacten en initiatieven om radicalisering in landen buiten de EU tegen te gaan.
De Italiaan bekleedde eerder al een soortgelijke functie. Van 2009 tot 2011 was hij werkzaam bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Daar zette Mauro zich in tegen racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie. In een interview met L’Osservatore Romano zei Mauro destijds dat hij het voorkomen van vervolging van christenen als een belangrijk onderdeel zag van zijn werk bij de OVSE.
De rooms-katholieke Mauro (60) is momenteel voorzitter van Pololari per I’Italia, een kleine christendemocratische partij in Italië. Mauro werkt ook als senior
adviseur en leidt een studiecentrum voor internationale betrekkingen.
Test
De Italiaan is geen onbekende op het Europese politieke toneel. Hij was lid van het Europees Parlement tussen 1999 en 2013. In die tijd vestigde hij al de aandacht op de situatie van vervolgde christenen in het Midden-Oosten. In 2011 was hij kritisch over een motie van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Die ging over godsdienstvrijheid, maar noemde niet specifiek de christelijke minderheden.
Tijdens een andere gelegenheid zei hij dat de staat van de godsdienstvrijheid een graadmeter is voor andere vrijheden en rechten. „De vervolging van christenen in de hele wereld is een van de grootste uitdagingen voor de menselijke waardigheid”, verklaarde hij volgens Catholic News Agency.
Dat Mauro actief betrokken is bij de bestrijding van religieuze vervolging, blijkt uit ook uit zijn steun voor de Pakistaanse christin Asia Bibi. Zij was onterecht beschuldigd van blasfemie en veroordeeld tot de doodstraf, maar is inmiddels vrijgesproken.
Docent
In 2013 werd Mauro lid van de Italiaanse Senaat, om vervolgens tien maanden dienst te doen als minister van Defensie tijdens de regering-Enrico Letta. In datzelfde jaar richtte hij de christendemocratische partij Popolari per I’Italia op. Voordat hij politicus werd, was de Italiaan docent geschiedenis. Hij studeerde af in filosofie en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Sacro.
De nieuwe gezant voor godsdienstvrijheid komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad San Giovanni Rotondo. Hij behoort tot de rooms-katholieke lekenbeweging Comunione e Liberazione, schrijft het Duitse nieuwsstation Domradio. Mauro is getrouwd met zijn vrouw Giovanna en heeft drie kinderen, zo staat op de website van zijn studiecentrum.
Kritiek
Het is afwachten hoe groot de invloed van de nieuwe EU-gezant zal zijn. De reden daarvoor is het gebrek aan financiële en personele middelen. Een veelgehoord punt van kritiek van voorstanders van de post is dat de gezant meer middelen nodig heeft om zijn functie goed te kunnen vervullen.
De post van gezant godsdienstvrijheid lijkt geen prioriteit te hebben voor de Europese Commissie. Voordat Mauro’s opvolger, Stylianides, werd benoemd, was de functie al tien maanden vacant. Even leek het er zelfs op dat de Commissie helemaal geen nieuwe gezant meer zou aanstellen. Pas nadat onder meer Europese politici de Commissie onder druk hadden gezet, probeerde zij de vacature in te vullen.
Na het aftreden van Stylianides duurde het echter nog negen maanden voordat een opvolger werd gevonden. Naar verwachting zal de Commissie een dezer dagen de aanstelling van Mauro officieel bekendmaken.