”Cursussen Oudvaders” bestaat tien jaar: Werk oudvaders kundig en diepgaand
Het lezen van oude boeken, van oude schrijvers, vraagt inzet en doorzettingsvermogen. ”Cursussen Oudvaders” (CO) wil daarbij helpen. De CO bestaat tien jaar. Vijf vragen aan cursusbegeleider Piet Maljaars (70) uit Goes.
Wat heeft u zelf met oudvaders, en welke leest u ’t liefst?
„Toen ik nog een kleine jongen was, stond bij ons thuis in de kast een hele rij oudvaders. Die werden het meest gelezen door mijn moeder. Zoiets blijft je bij. Toen Cursussen Oudvaders ontstaan was en ik mee ging doen als cursusbegeleider en samensteller van cursussen, was ik al vertrouwd met het geestelijk erfgoed van onze kerkgeschiedenis.
Vooral de ”Institutie” van Johannes Calvijn spreekt mij aan. Ik kende dat werk eerder al wel, maar bij het samenstellen van een vervangende cursus over de Institutie werd er toch een speciale liefde geboren. Calvijn geeft de lezer een enorme rijkdom aan kennis mee. Hij doet dat op een uiterst evenwichtige manier. Hij blijft heel dicht bij de Schrift. Je komt er de vanzelfsprekende manier van denken in tegen die we terugvinden in de openbaring van de Heilige Schrift zelf. Veel schrijvers na Calvijn hebben van zijn inzichten dankbaar gebruikgemaakt. Na Calvijn komt voor mij John Owen, maar ook À Brakel en Comrie hebben mijn hart. Trouwens, ik ken geen boek van CO in mijn boekenkast dat niet mijn liefde heeft.”
Hebben oudvaders meer te zeggen dan hedendaagse theologen?
„Dat durf ik niet te zeggen. Ook in onze tijd wordt het Woord op veel plaatsen in zijn volle rijkdom bediend. Wel kunnen we van de oudvaders zeggen dat ze heel omlijnd en kundig en vaak ook diepgaand de leer van de Heilige Schrift naar de lezer toe weten over te dragen. Zij hadden wel bijzondere gaven.”
Cursussen Oudvaders ontstond tien jaar geleden. Hoe ging dat?
„Dat is niet uit de lucht komen vallen. Uitgeverij De Banier adverteerde in die tijd met cursussen over de ”Institutie”, de ”Redelijke Godsdienst” van Wilhelmus à Brakel, ”Het zien op Jezus” van Isaäc Ambrosius en ”De stad Gods” van Augustinus. Toen de belangstelling daarvoor terugliep, hebben enkele mensen dat opgepakt en voortgezet. Zo is CO begonnen. Het aantal cursussen is inmiddels uitgegroeid tot meer dan twintig. Mij viel de eer te beurt om een groot deel ervan samen te stellen en dat heb ik met veel animo gedaan. Voor mijzelf heb ik er een schat aan geestelijke kennis bij gekregen. Ik denk dat ik nog het meeste geleerd heb van de vermaningen van de oudvaders om de zonde te doden en een Christus waardige levenswandel te leiden. Ik zeg het bewust zo, ik heb het geléérd, want ik bedoel allerminst dat ik het nu allemaal precies weet en bezit.”
Om welke oudvaders gaat het bij CO? Puriteinen, Hollandse oude schrijvers? Duitse piëtisten?
„De oudvaders die in onze cursussen zijn opgenomen, zijn onder te brengen in die van de Reformatie, de Hollandse oude schrijvers van de Nadere Reformatie en de Schotse en Engelse puriteinen. Denk bijvoorbeeld aan Calvijn, Luther, Ursinus, Comrie, À Brakel, Immens, Teellinck, Isaac Ambrosius, Boston, Owen, Watson.
Een blik op onze website laat zien dat CO een gevarieerd aanbod aan cursussen heeft, die thuis óf digitaal óf schriftelijk gevolgd kunnen worden. „Doorgaans is er een prettig contact tussen cursusbegeleider en cursist, en niet zelden gaat het daarbij over de uit de les voortkomende geestelijke dingen.”
Doet CO niet hetzelfde als wat de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO) doet met zijn cursusaanbod? Wat is het verschil?
„We doen niet hetzelfde. De Cursus Godsdienstonderwijs van de Gereformeerde Gemeenten geeft een complete, gedegen opleiding en staat als zodanig goed bekend. Cursussen Oudvaders is geen opleiding. Onze enige doelstelling is de drempel weg te nemen die veel mensen ervan weerhoudt om een oude schrijver daadwerkelijk te gaan lezen en dit vol te houden tot de laatste bladzijde. De wijze waarop we dat doen, heeft de naam ”cursus” gekregen, omdat er sprake is van een leerelement, en dat is er heel duidelijk. De cursist leert heel gedisciplineerd door middel van het beantwoorden van gerichte vragen de samenhang en structuur van een boek te doorzien. De cursisten komen voornamelijk uit de Gereformeerde Gemeenten, Hersteld Hervormde Kerk, Gereformeerde Gemeenten in Nederland, Christelijke Gereformeerde Kerken en Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. We willen graag heel de gereformeerde gezindte op deze wijze dienen.”
www.cursussenoudvaders.nl