Sluiting kabeljauwgebieden van tafel
De voorgenomen sluiting van zeegebieden voor de vangst van kabeljauw is van tafel. Onder de EU–ministers van Visserij bleek er geen meerderheid, bevestigden bronnen in Brussel dinsdag.
Het protest kwam vooral uit landen met veel kabeljauwvissers, zoals Engeland en Denemarken. Ook Nederland zag vooral nadelen: sluiting zou er slechts toe leiden dat de vissers elders gaan vangen.
De ministers kijken nu naar alternatieve maatregelen om de bedreigde kabeljauw beter te beschermen. Een idee is om kabeljauwvissers minder lang op zee toe te laten.
De visserijministers zijn dinsdag in Brussel begonnen aan een marathonzitting over de visvangst in 2005. Minister Veerman (Visserij) leidt de vergadering, omdat Nederland de huidige EU–voorzitter is.
Het sluitingsvoorstel was in november gedaan door Europees Commissaris Borg (Visserij), tegelijk met flink lagere vangsthoeveelheden (quota). De gesloten gebieden waren gepland bij onder meer Engeland, Frankrijk en Nederland. Kabeljauw is flink afgenomen in de Europese zeeën. De soort herstelt zich momenteel langzaam.
Ook voor ansjovis wil de EU toch geen zeegebied sluiten. Dat leidde tot grote vreugde bij de Spaanse delegatie. Voorstel is om 30.000 ton te vangen. Wel moet er een langetermijn herstelplan komen.
De visserijministers zijn dinsdag in Brussel begonnen aan een marathonzitting over de visvangst in 2005. Minister Veerman (Visserij) leidt de vergadering, omdat Nederland de huidige EU-voorzitter is. De vissoorten die voor Nederland belangrijk zijn, tong en schol, zijn nog grotendeels buiten schot gebleven.