Zweepslagen voor ‘afvallig’ echtpaar in Sudan
Voor een jong Sudanees stel dreigt geseling na beschuldiging van overspel. Een islamitische rechtbank verklaarde hun huwelijk nietig omdat de man christen werd.
Het echtpaar, de 34-jarige Hamouda Tia Kafi en de 25-jarige Nada Hamad Shukralah, trouwt in 2016. Allebei zijn ze op dat moment moslim, net zoals het overgrote deel van de samenleving in Sudan. Zo’n 4 procent van de bevolking is christen. Twee jaar later komt het tot een ommekeer in het leven van Kafi. Hij wordt christen.
Dat roept enorme weerstand op bij de familie van Shukralah, die een zaak aanspant bij een shariarechtbank. Het huwelijk wordt nietig verklaard. In die tijd beschouwt Sudan afvalligheid ook als een misdaad waar de doodstraf op staat, waardoor de druk op het paar om uit elkaar te gaan enorm is. Shukralah trekt met de twee kinderen in bij haar familie.
Kort daarna, in 2021, bekeert ook Shukralah zich tot het christendom en keert ze terug naar haar man. Maar dan beginnen de problemen pas echt. Shukralahs broer beschuldigt het paar van overspel, want hun huwelijk is toch ongeldig verklaard? Het echtpaar wordt nog datzelfde jaar gearresteerd.
Hoewel het paar vier dagen later op borgtocht vrijkomt, blijven de aanklachten bestaan. Het gezin –lid van een baptistengemeente– leeft tot op de dag van vandaag in grote spanning. Als het tot een veroordeling komt, zal het tweetal gegeseld worden. Meerdere rechtszittingen zijn inmiddels uitgesteld, waaronder twee in de maand juni. De eerstvolgende zitting staat nu gepland op 7 juli, aldus de organisatie Middle East Concern (MEC).
Staatsgreep
De zaak van Kafi en Shukralah is een lakmoesproef van de godsdienstvrijheid in het Afrikaanse land, aldus ADF International. Na een revolutie in 2019 waarbij de streng islamitische president Omar al-Bashir het veld moest ruimen, leek Sudan onder leiding van een overgangsregering te bewegen richting meer geloofsvrijheid. Zo werd afvalligheid niet langer strafbaar. Organisaties die de situatie in Sudan volgen, vrezen echter dat deze ontwikkeling gevaar loopt, sinds in oktober vorig jaar een militaire staatsgreep plaatshad.
Volgens Open Doors zijn sinds de coup de bedreigingen door overheidsinstanties „merkbaar toegenomen.” De organisatie wijst op de recente sloop van een kerk, een praktijk die door de interim-regering was gestopt. Nu zitten voormalige sympathisanten van Bashir weer op hoge posten.
Op 14 juni arresteerde de Sudanese politie een predikant en een andere kerkleider tijdens een Bijbelstudie in het centrum van de stad Omdurman. Pastor Kabashi Idris en Yacoub Ishakh worden beschuldigd van „schending van de openbare orde”, aldus hun advocaat tegen Morning Star News.
Volgens de jurist had een islamitische buurman een zaak aangespannen. „De radicale moslim vertelde de politie dat zijn kinderen de liederen van de christenen zongen en vreesden dat ze zich zouden bekeren tot het christendom.”
Bedreigd
Deze ‘afvalligheid’ is nog altijd onaanvaardbaar voor veel Sudanezen. Kerkleiders die onder moslims werken, vroegen vorige week nog om gebed voor drie mannen in de westelijke regio Darfur die onder druk worden gezet door hun families vanwege hun bekering.
Een van hen, de 27-jarige dierenarts die alleen bekend is onder het initiaal M., is volgens MEC door zijn familie met de dood bedreigd. Het geloof van een andere man, A. S., wordt ontdekt door familie van zijn vrouw. Haar vader dwong het paar te scheiden bij de rechtbank.