Negatieve internationale reacties op abortusbeslissing VS
Internationaal wordt er teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht op abortus te schrappen. De Britse premier Boris Johnson noemt het een „grote stap achteruit”. Tedros Adhanom Ghebreyesus van wereldgezondheidsorganisatie WHO: „Ik ben erg teleurgesteld omdat vrouwenrechten moeten worden beschermd. En ik had verwacht dat Amerika dergelijke rechten zou beschermen.”
Johnson spreekt van een zeer belangrijke beslissing. „Ik moet je zeggen dat ik het een grote stap terug vind”, vertelde hij op een persconferentie in Kigali, waar hij een bijeenkomst van het Gemenebest bijwoont. „Ik heb altijd geloofd in het recht van een vrouw om te kiezen en ik blijf bij die mening en daarom heeft het Verenigd Koninkrijk de wetten die het heeft.”
De Canadese premier Justin Trudeau heeft het over „afschuwelijk nieuws” uit de Verenigde Staten. „Mijn hart gaat uit naar de miljoenen Amerikaanse vrouwen die nu op het punt staan hun wettelijke recht op abortus te verliezen”, zei hij op Twitter. „Geen enkele regering, politicus of man mag een vrouw vertellen wat ze wel en niet met haar lichaam mag doen.”
De Franse president Emmanuel Macron zei dat het hof met zijn besluit aan de vrijheden van vrouwen tornt. Macron twitterde dat hij solidair is met de vrouwen en dat hun vrijheden beschermd moeten worden. Michelle Bachelet, mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, stelde dat het vernietigen van het federale abortusrecht een grote klap is voor de mensenrechten van vrouwen. „Toegang tot veilige, legale en effectieve abortus is stevig verankerd in de internationale mensenrechtenwetgeving”, stelde Bachelet. Ze zei dat vrouwen daardoor hun eigen keuzes kunnen maken over hun lichaam en leven.
„Abortus verbieden leidt nooit tot minder abortus, enkel tot meer onveilige abortussen”, twitterde de Belgische minister-president Alexander De Croo.