Minister: Coalitie mocht niet sleutelen aan stikstofkaart
De onrust die vorige week ontstond over twee verschillende zogenoemde stikstofkaarten, is volgens minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) een storm in een glas water.
Op de kaarten staan de gebieden ingetekend waar het stikstof met welk percentage omlaag moet. De eerste kaart, die van 1 juni dateert, is met de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gedeeld om hen op de hoogte te stellen van „de richtinggevende doelen op hoofdlijnen”, schrijft Van der Wal donderdag in antwoord op Kamervragen. De kaart was niet bedoeld of gebruikt om nog aanpassingen te doen.
Op 10 juni presenteerde de minister samen met de stikstofplannen een andere kaart. In heel Nederland moet het stikstofgehalte in 2030 met de helft zijn teruggebracht. In veel gebieden ligt dat percentage veel hoger.
Pas later dook de kaart van 1 juni op, die er heel anders uitzag. Politiek en boeren raakten in verwarring. In een eerder Kamerdebat probeerde de minister de onrust al weg te nemen, maar onder meer het zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt eiste een brief met tekst en uitleg. Die is donderdagochtend naar de Kamer gestuurd, net voor het begin van het Kamerdebat over de stikstofplannen.
Wel zijn er tussen 1 en 10 juni nog aanpassingen gedaan, omdat eerdere percentages over bijvoorbeeld de stikstofreductie niet goed stonden aangegeven. De minister sluit niet uit dat „op een (kleiner) detailniveau door RIVM op de kaart en model nog aanvullende aanpassingen doorgevoerd zijn in het kader van afronding, consistentie en kwaliteitscontrole”.
Goed verlopen
De gemeente Barneveld kijkt ondanks zorgen vooraf terug op een goed verlopen boerenprotestdag, zo oordeelt burgemeester Jan Luteijn woensdagavond. De protestactie van de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet werd door tienduizenden mensen in Stroe bijgewoond. Er waren volgens Luteijn geen grote incidenten. Hij spreekt van een „relatief rustig verloop”.
Wel waren de gevolgen voor het verkeer groot, aldus Luteijn, die onverwacht ook veel vrachtwagens bij het protest in zijn gemeente zag.
Daarnaast moesten hulpdiensten in actie komen vanwege de warmte waar aanwezigen last van hadden, en moest er water uitgedeeld worden op het terrein in Stroe en op de toegangswegen.
Ook voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie kijkt met een goed gevoel terug op het protest tegen de stikstofplannen woensdag in het Gelderse Stroe. „Met de mega-opkomst hebben de boeren duidelijk gemaakt dat het ze erg hoog zit en dat ze niet met zich laten sollen.”
Niet klaar
„Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen.” Dat zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij het afronden van het sprekersprogramma tijdens het protest in het Gelderse Stroe tegen de stikstofplannen. „We zijn nog lang niet klaar”, aldus Van den Oever.
Tijdens de protestmiddag riep Van den Oever de tienduizenden mensen op het terrein op om in de zomerse temperaturen goed voor elkaar te zorgen. Hulpverleners bij de EHBO-post op het terrein zeiden dat er „enkele onwelwordingen” waren, waarschijnlijk door de hitte, maar dat er niets ernstig is gebeurd. Niemand is naar het ziekenhuis vervoerd.