Druk op Ter Apel door inzet veiligheidsregio’s verminderd
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hoeft voor de tweede nacht op rij waarschijnlijk niemand op stoelen of in tenten te slapen. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat de druk op Ter Apel is verminderd door onder meer de inzet dit weekend van de veiligheidsregio’s en de gemeenten om plek vrij te maken voor asielzoekers.
Van de vijftig tenten die het Rode Kruis bij Ter Apel had geplaatst, omdat het aanmeldcentrum de laatste tijd overvol was, zijn er inmiddels tien afgebroken. Volgens de zegsman van het COA zijn er zondagavond tussen de 1800 en 1900 asielzoekers in het aanmeldcentrum, waar normaliter plek is voor maximaal 2000 mensen.
In de loop van de avond en nacht kunnen nog meer asielzoekers aankomen. Daarom houdt de woordvoerder wel een slag om de arm.
Eerder deze week kwam het aantal asielzoekers in Ter Apel ruim boven de 2200 uit. De woordvoerder spreekt dan ook van „een significante daling”. Doordat het zo druk was bij het aanmeldcentrum moesten honderden asielzoekers deze week noodgedwongen slapen in een sportzaal, in een tent of op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Dit weekend zijn zo’n vierhonderd asielzoekers vanuit Ter Apel overgebracht naar andere locaties. Het gaat dan onder andere om locaties die binnen de reguliere opvang van het COA zijn vrijgekomen en om plekken die gemeenten in allerijl hebben vrijgemaakt na het eerste crisisoverleg van het kabinet over de asielketen. Een groep van 170 asielzoekers is bijvoorbeeld naar de azc’s gegaan, onder wie vijftig naar Budel.
Vrijdag kondigde het kabinet aan dat er een crisisaanpak komt voor de vastgelopen asielopvang. Ook zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat de veiligheidsregio’s voor de komende dagen zo’n driehonderd extra opvangplekken hebben toegezegd.
Maandag moet Van der Burg een plan overleggen om de komende drie maanden te zorgen voor genoeg opvangplekken. De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moeten zorgen dat er voldoende plekken komen voor zogenoemde statushouders, mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en in Nederland mogen blijven. Ook dat plan moet er maandag liggen.