Binnenland

Kamer: Coronaplan Kuipers moet beter

Vrijwel de voltallige Tweede Kamer vindt de langetermijnaanpak van corona door zorgminister Kuipers teleurstellend.

Redactie politiek
16 June 2022 18:11Gewijzigd op 17 June 2022 11:21
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het commissiedebat over het langere termijn coronabeleid in de Tweede Kamer. beeld ANP, Bart Maat
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het commissiedebat over het langere termijn coronabeleid in de Tweede Kamer. beeld ANP, Bart Maat

De partijen vinden dat de minister meer regie en verantwoordelijkheid moet nemen.

Ook kondigden Kamerleden donderdag voorstellen aan om onder meer de ic-capaciteit structureel te vergroten en de ventilatie op scholen op orde te krijgen. Een groot deel van de Kamer vindt het onbegrijpelijk dat er nog niet overal CO2-meters hangen. De fracties dringen aan op een plicht daartoe.

Voor burgers en ondernemers moet vooraf duidelijk zijn bij welke besmettingsgraad aanvullende maatregelen genomen moeten worden, vindt de Kamer. Het gaat dan onder meer om de verplichting tot het dragen van mondkapjes.

Een andere grief van de Kamer heeft betrekking op de ondersteuning van mensen met Long Covid. Woensdag startte een subsidieregeling voor werkgevers met zorgmedewerkers die langdurige klachten hebben. Met behulp daarvan kunnen mensen een half jaar tot een jaar langer in dienst worden gehouden. Een groep zorgmedewerkers die al in het begin van de coronapandemie ziek werd en inmiddels ontslagen is, valt met deze regeling echter buiten de boot.

Het kabinet zal nog voor de zomer verduidelijken welke plannen het heeft om hen tegemoet te komen, zei Kuipers de Kamer toe.

De zorgen over te geringe capaciteit bij de GGD’s om snel veel mensen te kunnen vaccineren, deelt Kuipers overigens niet. Binnen zes weken kunnen drie miljoen mensen worden gevaccineerd. Dat lijkt hem voldoende.

Wel zit Kuipers in over de vaccinatiegraad. In de laatste vaccinatieronde voor een tweede boosterprik was de opkomst „teleurstellend”, zei de minister.

Aan de breed gedeelde wens van de Tweede Kamer om de ic-capaciteit uit te breiden, wil Kuipers niet tegemoetkomen. Er zijn nu 993 operationele ic-bedden; bedden waarvoor personeel is ingeroosterd. Als het nodig is, kan worden opgeschaald naar 1700 ic-bedden. Meer kunnen ic-afdelingen niet aan, stelde de minister. Er is dan onvoldoende personeel per patiënt beschikbaar. Ook komt dan de reguliere zorg in de knel.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer