Binnenland

Hermans: open voor solidariteitsheffing, koopkrachtingreep nodig

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans staat open voor een ‘solidariteitsheffing’ of een andere manier om bedrijven extra te belasten die profiteren van bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Dat zegt Hermans woensdag op vragen van de oppositiepartijen in het debat over de voorjaarsnota. Het is voor de liberaal vooral belangrijk mensen te helpen die in geldproblemen dreigen te komen. Ze roept het kabinet op „alles op alles te zetten om te kijken: wat kunnen we nu nog doen?”

ANP
15 June 2022 11:55Gewijzigd op 15 June 2022 12:10

Veel linkse oppositiepartijen, maar ook het CDA en de ChristenUnie hebben zich weleens voorstander getoond van zo’n heffing die al in meer Europese landen is aangekondigd. Ook Hermans zegt ongemak te zien, bijvoorbeeld bij energiebedrijven. „Er is een aantal bedrijven dat door de situatie waarin we zitten veel geld verdient. Dat voelt heel onrechtvaardig terwijl tegelijkertijd mensen thuis in de knel zitten”, aldus de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij. Ze wil „verkennen, onderzoeken” hoe die twee zaken in balans kunnen worden gebracht. Want „de problemen lopen op” bij huishoudens, aldus Hermans.

Dat betekent niet dat de liberalen zomaar tekenen bij een extra ‘meevallersheffing’ voor bedrijven die nu de wind mee hebben door de uitzonderlijke omstandigheden. Hermans wil voorkomen dat bedrijven die het zwaar hebben daaronder gaan lijden. En ze vraagt zich af welke invloed zo’n belasting heeft „in het brede perspectief op ons vestigingsklimaat”. Dat laatste is en blijft een belangrijk thema voor de VVD, benadrukt zij.

Hermans wil ook kijken of de hogere btw-opbrengsten voor de schatkist, als gevolg van de hoge prijzen, gebruikt worden om „gericht mensen thuis te ondersteunen”. Vrijwel alle partijen willen dat het kabinet meer ademruimte biedt, omdat veel huishoudens de pijn van de hoge prijzen voelen. Volgens het Centraal Planbureau komen zonder nieuw beleid honderdduizenden huishoudens in de betalingsproblemen.

De VVD’er krijgt overigens ook harde kritiek van de oppositiepartijen die vinden dat de regeringspartij al veel langer de tijd had om in te grijpen, maar die kans lange tijd liet liggen. Vanuit de oppositiebanken is ook te horen dat de plannen van Hermans niet concreet genoeg zijn, en dat ze te weinig urgentie toont.

„Ik probeer de realiteit erin te houden”, werpt Hermans tegen. „Dat we niet moeten doen alsof, als we vandaag iets besluiten, het morgen geregeld is én, nummer twee, dat voor niets de zon op gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer