VluchtelingenWerk steunt advies verplichte asielopvang gemeenten
VluchtelingenWerk Nederland staat achter het advies aan het kabinet om gemeenten te kunnen verplichten structureel vluchtelingen op te vangen. De verplichting zou volgens de organisatie een stap zijn in de zoektocht naar „een duurzaam en menswaardig opvangbeleid”.
Op dit moment kunnen gemeenten zich vrijwillig melden om opvanglocaties aan te bieden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hierdoor duurt het volgens VluchtelingenWerk lang om goede locaties te vinden die voor langere tijd beschikbaar zijn. Een verplichte opvang in gemeenten op basis van het aantal inwoners zou hier een oplossing kunnen bieden en een einde kunnen maken aan ad-hocbeleid. Er moet dan wel geld vanuit het Rijk komen, zo staat in het advies van de Raad voor Openbaar Bestuur en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken aan staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg.
Gemeenten kunnen helpen meer perspectief te bieden aan mensen op de vlucht door de opvang van alle asielzoekers te verdelen over kleinschalige locaties in het land, aldus VluchtelingenWerk. De nood in de opvang is op dit moment hoog, waardoor mensen maandenlang in ruimtes verblijven die „verre van menswaardig zijn”, ziet de hulporganisatie.
In Ter Apel moeten veel mensen op veldbedjes of in stoelen slapen. Zo brachten 130 mensen de nacht van maandag naar dinsdag door op een stoel in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en sliepen twintig mensen buiten in tenten die uit nood in Ter Apel waren opgezet door het Rode Kruis.