Binnenland

MH17-nabestaanden opgelucht na laatste zittingsdag

„Het is klaar”, verzuchtte een nabestaande in de zittingszaal toen de rechter had aangegeven dat het inhoudelijke deel van de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17 nu echt is afgerond. Het monsterproces, dat ruim twee jaar geleden begon, is gereed voor de laatste fase: de uitspraak.

ANP
10 June 2022 13:39Gewijzigd op 10 June 2022 15:37
De rechters met in het midden voorzitter Hendrik Steenhuis. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De rechters met in het midden voorzitter Hendrik Steenhuis. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Diverse nabestaanden, velen van hen waren de afgelopen jaren iedere keer in de beveiligde rechtbank op Schiphol aanwezig, omhelsden de officieren van justitie toen de zitting was afgelopen. Een uitspraak wordt niet eerder dan 17 november verwacht. „Wij nemen daar de tijd voor”, zei de rechter. Hij had het over de grote hoeveelheid informatie die aan de orde is geweest. „Wij moeten dat tot in detail doorgronden.”

De rechtbankvoorzitter vertelde dat het proces „op ieder van ons grote indruk heeft gemaakt”. Hij doelde met name op de slachtofferverklaringen vorig jaar september. Drie weken lang hebben tientallen nabestaanden in de rechtbank of via een videoverbinding verteld wat de ramp met toestel MH17 op 17 juli 2014 voor hen betekende. „Moedig”, aldus de voorzitter.

Tegen de vier verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Slechts een verdachte, de Rus Oleg Poelatov, liet zich door advocaten vertegenwoordigen. Hij ontkent iedere betrokkenheid, zijn advocaten hebben vrijspraak bepleit.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven.

Volgens het OM zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald. Zij hadden mogelijk niet door dat het ging om een passagiersvlucht, denkt het OM. Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer