Overheid moet wijzen op risico’s lenen’
De overheid moet consumenten duidelijker wijzen op de risico’s van geld lenen. Dat zegt de Utrechtse wethouder Spekman (Sociale Zaken, PvdA) zaterdag in het Algemeen Dagblad. Aanleiding is dat steeds meer mensen in financiële problemen komen door leningen die ze niet meer kunnen afbetalen.
Spekman wijst op overheidscampagnes over bijvoorbeeld de gevolgen van slechte voeding. „Dat moeten ze ook bij lenen doen. Zo van: dat is een gevaarlijk product", zegt Spekman. Ook wethouders in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam maken zich zorgen over het toenemende aantal mensen dat financieel aan de grond raakt.
In de eerste zes maanden van dit jaar sprak de rechter ruim 6600 schuldsaneringen uit. Dat was bijna 30 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Sinds 1998 kunnen personen met schulden via de rechter een regeling treffen met hun schuldeisers.
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken vindt het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de mensen zelf, laat zijn woordvoerster in een reactie weten. Hij verwijst naar de Wet financiële dienstverlening die volgend jaar ingaat en stenger is dan de huidige regelgeving.
Verder heeft hij de Wet sanering natuurlijke personen naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin is geregeld dat mensen die aan de grond zitten, makkelijker tot een schikking met schuldeisers kunnen komen. Ook is er voor jongeren een voorlichtingscampagne die wijst op de gevaren van lenen, aldus de woordvoerster.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kan zich vinden in de oproep van de wethouder. „De gemeenten kampen met een toeloop van mensen die met schuldproblemen aankloppen bij de plaatselijke kredietbank. De overheid doet al aan voorlichting, maar het kan altijd beter", aldus een woordvoerster van het instituut.
De gemeente Utrecht heeft de afgelopen week als eerste op scholen een lespakket van het Nibud over de gevaren van lenen ingevoerd. Het Nibud zou willen dat dit in alle gemeenten gebeurt. Het verbieden van reclames voor geld lenen, ziet het Nibud niet zitten. „Mensen willen heel veel kopen in deze consumptiemaatschappij en daarvoor geld lenen, lukt toch wel. Preventie en voorlichting werken beter", zegt de woordvoerster.