Belastingregeling simpeler of weg na slecht rapportcijfer
Belastingregelingen die slecht uit een evaluatie komen, worden simpeler gemaakt of gaan de prullenbak in. Op die manier wil het kabinet een einde maken aan de al jarenlang bekritiseerde wildgroei aan fiscale regelingen.
Het plan maakt deel uit van de agenda voor belastingbeleid en -uitvoering die verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij vrijdag naar de Kamer stuurt. Het kan zo zijn dat een belastingvoordeeltje wordt omgezet in een subsidie als blijkt dat de regeling tekortschiet.
Vorig jaar oordeelde de Algemene Rekenkamer snoeihard over het enorme aantal ingewikkelde fiscale regelingen. „Telkens was de constatering dat de doelstellingen vaag zijn, de onderbouwing gebrekkig, het resultaat onduidelijk en evaluaties zeldzaam.” Er moest volgens de controleur veel beter op worden toegezien of belastingregelingen hun doel wel bereikten.
Eerder becijferde de Rekenkamer al dat er 116 van dit soort aftrekposten, vrijstellingen en teruggaven bestaan. Vorige jaren nam het aantal belastingmaatregelen voor specifieke groepen flink toe.
„Het is voor burgers en bedrijven vaak lastig om een weg te vinden in de vele belastingregels en -regelingen. Voor de Belastingdienst is complexe regelgeving vaak niet eenvoudig uitvoerbaar”, zegt Van Rij. „En voor de beleidsmaker en de politiek wordt het steeds lastiger om te doorgronden welke gevolgen beleid en wetgeving hebben voor burgers, bedrijven en de Belastingdienst.”
Belastingmaatregelen zullen de komende tijd dan ook een stuk beter worden geëvalueerd, zegt Van Rij. En aan een slechte evaluatie worden dus conclusies verbonden.