Merkel veroordeelt „barbaarse oorlog”
In haar eerste publieke toespraak in zes maanden heeft de voormalige Duitse kanselier Angela Merkel de Russische aanval op Oekraïne een „barbaarse oorlog” genoemd. Ook sprak ze van een flagrante schending van het internationaal recht en een „diepe breuk” met de naoorlogse Europese geschiedenis.
„Mijn solidariteit is met Oekraïne, dat werd aangevallen en binnengevallen door Rusland, en ik steun zijn recht op zelfverdediging”, zei Merkel woensdag onder meer tijdens het afscheid in Berlijn van de invloedrijke Duitse vakbondsman Reiner Hoffmann.
Merkel zei dat ze terughoudend is in het becommentariëren van actuele gebeurtenissen nu ze niet langer in functie is. Toch betuigde de viervoudige kanselier haar steun voor de inspanningen van de huidige Duitse regering, de EU, de VS, de NAVO, de G7 en de VN „om ervoor te zorgen dat deze barbaarse agressieoorlog door Rusland wordt gestopt.”
Merkel sprak over de mensenrechtenschendingen die in Oekraïne worden begaan tegen burgers. „Boetsja is representatief voor deze horror”, zei ze onder meer, waarmee ze verwees naar het bloedbad dat begin maart gebeurde in een buitenwijk van Kiev.
Loehansk
Het Britse ministerie van Defensie meldde woensdag dat de Russische troepen gestaag terreinwinst in Severodonetsk boeken. In de dagelijkse inlichtingenupdate werd gemeld dat de opmars mogelijk wordt gemaakt door „een zware concentratie van artillerie.”
Het merendeel van de stad in de oostelijke regio Loehansk is inmiddels ingenomen. Het gaat volgens de regionale gouverneur om 70 procent van het gebied. De hoofdroute naar de stad is waarschijnlijk nog wel onder controle van Oekraïne, meldde het Britse ministerie.
Defensie meldde verder dat het oversteken van een rivier ten zuiden van Severodonetsk van „vitaal” belang is voor Russische troepen. Het Oekraïense leger zou nog controle hebben over die rivier en er bruggen hebben vernietigd.
De Britse minister van Defensie Ben Wallace zei woensdag dat het Verenigd Koninkrijk meervoudige raketsystemen stuurt naar Oekraïne waarmee het zichzelf kan verdedigen tegen Rusland. Het gaat om M270-draagraketten die doelen tot 80 kilometer afstand kunnen raken, wat volgens een verklaring van de Britten „een aanzienlijke boost in capaciteit voor de Oekraïense strijdkrachten” betekent.
De Duitse bondskanselier, Olaf Scholz, kondigde woensdag in het parlement aan dat Oekraïne de beschikking krijgt over het IRIS-T systeem, de modernste luchtafweer die Duitsland heeft.
Met IRIS-T kunnen straaljagers, helikopters, raketten en drones op maximaal 40 kilometer afstand uit de lucht worden geschoten. Bovendien wil Duitsland een volgradar leveren, die artillerie in de lucht kan spotten.
Slachtoffers
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei woensdag tegen de Amerikaanse zender Newsmax dat er elke dag tussen de zestig en honderd Oekraïense soldaten in de strijd tegen Rusland sterven en raken er nog eens vijfhonderd gewond.
Ook de Russen zouden aanzienlijke verliezen lijden aan het front. De Oekraïense regering schatte vorige week dat Rusland meer dan 30.000 soldaten heeft verloren sinds het begin van de invasie van Oekraïne op 24 februari.