Workshop blauwdruk in Rotterdams arboretum
Hoe bewaar je zo’n fragiele uitgebloeide paardenbloem, dat fris witte fluitenkruid of die dierbare bloem waaraan je zo’n bijzondere herinnering hebt? Maak er een cyanotype van. Niet moeilijk; lees maar.
Midden in de Rotterdamse wijk Kralingen, ingesloten tussen de A16 en de Nieuwe Maas, ligt arboretum Trompenburg, een groene oase van rust in een drukke stad. Een zoete geur van bloesem hangt rond de schuur in het midden van de tuin waar kunstenaar Sarah van Rossem een workshop cyanotype geeft.
„De cyanotype, beter bekend als blauwdruk, is de eerste vorm van fotografie”, legt Van Rossem uit. „In de jaren 40 van de 19e eeuw was dit de enige manier om kopieën te maken. Het papier wordt bestreken met een lichtgevoelige vloeistof en belicht door de zon. Als het chemische middel daarna wordt afgespoeld met water ontwikkelt zich op het papier de kenmerkende cyaanblauwe kleur.” In haar kunstwerken past ze de techniek veelvuldig toe, ook voor klanten. „Ik maak bijvoorbeeld een afdruk van gedroogde bloemen uit een trouwboeket.”
Van Rossem werkte in de maand april als zogeheten artist in residence in het arboretum in Rotterdam. Ze kent de tuin inmiddels op haar duimpje en leidt de groep workshopdeelnemers langs de bloemen en planten, die uitbundig bloeien. „Omdat voor een cyanotype weinig materialen nodig zijn, is het een laagdrempelige techniek om mee aan de slag te gaan”, zegt Van Rossem. „Je zult tijdens de workshop vandaag ontdekken hoe eenvoudig het is om –stap voor stap– een prachtig kunstwerkje te maken.”