Geheime CIA-gevangenis in Guantanamo Bay
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA houdt een aantal ’prominente’ terroristen vast in een geheime gevangenis op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay in Cuba. Dat meldde The Washington Post vrijdag.
Defensie heeft op de basis Guantanamo Bay Camp Delta ingericht, een complex waar ongeveer 550 mensen worden vastgehouden. Binnen Camp Delta is Camp Echo ingericht, waar defensie ’prominente’ gevangenen heeft ondergebracht. Het gaat hier om gevangenen van wie wordt vermoed dat ze over meer informatie over activiteiten van de terreurorganisatie al-Qaida en andere organisaties beschikken dan de meeste andere gevangenen.
Binnen Camp Echo heeft de CIA een apart complex ingericht, waar vrijwel niemand wordt toegelaten. Hier kunnen volgens defensiebronnen maximaal 24 gevangenen worden ondergebracht. Een van hen is of was Mohammedou Oulad Slahi, een zakenman uit Mauretanië. Hij was volgens de onafhankelijke commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht de verbindingsman tussen de terroristen die in Hamburg de aanslagen in de VS beraamden en al-Qaida-leider Osama bin Laden.
Het ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de gevangenen van Guantanamo Bay. Die vallen onder internationale regels. Dat betekent dat het Rode Kruis toegang tot hen heeft. Volgens het hooggerechtshof in Washington kunnen deze gevangenen hun detentie ook aanvechten voor een Amerikaanse rechtbank. Dat geldt niet voor de gevangenen van de CIA. De regering-Bush heeft de CIA toestemming gegeven gevangenen vast te houden zonder daarvan in het openbaar melding te maken. Bovendien zijn de reglementen en voorwaarden voor de behandeling van deze gevangenen geheim.
De CIA had volgens Pentagon-bronnen behoefte aan de geheime faciliteiten binnen Guantanamo Bay, omdat sommige landen de Amerikanen wel tijdelijk willen helpen bij het onderbrengen en ondervragen van belangrijke gevangenen, maar dezen niet permanent willen huisvesten. Sleutelfiguren van de aanslagen van 11 september 2001 onder wie Ramzi Binalshibh en Abu Zubaida werden na hun arrestatie in Pakistan eerst naar Thailand overgebracht. Na verloop van tijd liet Bangkok weten dat het hen kwijt wilde. De faciliteiten binnen Camp Echo bieden de CIA de mogelijkheid om mensen daar zonder enige inmenging van buitenaf te ondervragen. De CIA noch het Pentagon wilde reageren op het bericht in The Washington Post.