Buitenland

Van Geel „zeer teleurgesteld” op VN-klimaattop

Staatssecretaris Van Geel is „met veel anderen zeer teleurgesteld en gefrustreerd” over het verloop van

de VN-klimaatconferentie in Buenos Aires. Met nog een dag te gaan, was er donderdagavond geen zicht op een acceptabel akkoord.

Van onze verslaggevers
17 December 2004 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

Van Geel, die in Buenos Aires als voorzitter van de EU de Europese delegatie leidt, is vooral naar Argentinië gegaan met de gedachte nieuwe afspraken te maken over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast zou op de top gepraat worden over hulp aan ontwikkelingslanden in de strijd tegen klimaatverandering, die daar nu al merkbaar is in het optreden van extreme weersverschijnselen als orkanen, overstromingen en langdurige perioden van droogte.

In werkelijkheid, zei Van Geel, „praten we hier over de vraag of we volgend jaar al of niet een seminar zullen beleggen over toekomstig klimaatbeleid en of zo’n seminar dan een halve of een hele dag moet duren. Dat kan ik nauwelijks aan mijn kinderen uitleggen.”

Raoul Estrada -de Argentijnse voorzitter van de klimaattop die in 1997 ook de top in Kyoto voorzat- kwam vorige week met het voorstel van zo’n seminar. Uiterlijk vrijdagavond zouden delegaties uit 189 landen daar een beslissing over nemen.

Belangrijk twistpunt in Buenos Aires was deze week of de wereldgemeenschap wel of niet nu al afspraken moet maken over de uitstoot van broeikasgassen na 2012. In 1997 spraken industrielanden op de klimaattop van Kyoto af hun uitstoot over de periode 1990-2012 met gemiddeld ruim 5 procent omlaag te brengen.

De EU wilde in Buenos Aires nieuwe afspraken maken voor de periode na 2012 omdat onderzoekers al jaren waarschuwen dat een beperking van de uitstoot van broeikasgassen met 5 procent veel te weinig is om klimaatverandering op grote schaal tegen te gaan. Voor de EU is het bespreekbaar maken van die beperking van de uitstoot na 2012 een voorwaarde voor het akkoord gaan met een seminar in de loop van volgend jaar. Ook ontwikkelingslanden met een sterk groeiende uitstoot van broeikasgassen zouden aan die nieuwe afspraken moeten meedoen.

Ontwikkelingslanden, verenigd in de G77, en China, maar ook de Verenigde Staten, zeiden gisteren niets te voelen voor zo’n soort seminar volgend jaar. De woordvoerder van de VS-delegatie verklaarde gistermiddag echter dat voorzitter Estrada inmiddels een compromisvoorstel had geformuleerd waar de G77, China, India en de Verenigde Staten mee konden leven. Dat zou betekenen dat er juist in dat voorstel staat dat er niet over de periode na 2012 zal worden gesproken.

Van Geel tekende gisteren op de klimaatconferentie in Buenos Aires overeenkomsten met Brazilië, Argentinië en Ecuador om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Volgens de overeenkomsten investeert Nederland in die landen in duurzame energie-projecten zodat daar in totaal een uitstoot van 15 miljoen ton kooldioxide wordt vermeden. Nederland mag die reductie van uitstoot in eigen land meetellen om zo aan de voorwaarden van het protocol van Kyoto te kunnen voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer