Binnenland

Duurzaam kunstkoraal van Delfts bedrijf om riffen te restaureren

Het Delftse bedrijf Reefy heeft kunstkoraal ontwikkeld, dat helemaal circulair en biologisch afbreekbaar is. Met het kunstkoraal kunnen beschadigde natuurlijke koraalriffen in onder meer Indonesië en Mexico gerestaureerd worden. De kunstriffen zijn getest in Burgers’ Ocean, een onderdeel van de dierentuin in Arnhem.

ANP
23 May 2022 15:34

Koraalriffen beschermen kwetsbare kustgebieden tegen erosie door golfslag. Ook zijn riffen een bron van leven in het zeewater. Maar koraal sterft af door opwarming van het zeewater. Ook raken riffen beschadigd door visserij. Er bestaat al kunstkoraal, maar die riffen zijn gemaakt van staal, beton en plastic. De riffen zijn ook instabiel.

Reefy, een start-up van de TU Delft, heeft nu als eerste volledig duurzame koraalriffen ontwikkeld. Bij de testen in Burgers’ Ocean bleek dat het kunstkoraal ook de biodiversiteit onder water stimuleert. Op den duur maakt het kunstkoraal plaats voor nieuw aangegroeid ‘wild’ koraal. Reefy is opgezet door een marien bioloog en een kustingenieur.

Burgers’ Ocean heeft een levend tropisch koraalrif van 750.000 liter. Het is het grootste koraalrif in aquaria in Europa. Buiten Europa zijn er alleen grotere riffen in aquaria in San Francisco en Townsville (Australië). Het koraalrif in Arnhem bootst een Indonesisch rif na. Burgers’ is er zo succesvol mee dat er geregeld stukken koraal aan andere dierentuinen worden geschonken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer