Politiekparlementvaria

SGP-vrouwen en Rutte roepen reacties op

Een vrouwelijke predikant die bij SGP-vrouwen komt spreken over de rol van de vrouw in de Bijbel. Dat roept reacties op. Net als het Kamerdebat over de verdwenen sms’jes van premier Rutte.

23 May 2022 11:45
Premier Rutte. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Premier Rutte. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

​Sapienta is een podium, netwerk en klankbord „voor ambitieuze, christelijke vrouwen” uit de SGP-achterban. In eerste instantie bezonnen de vrouwen zich in besloten kring. Zo spraken ze onder meer met de hersteld hervormde predikant ds. M. van Reenen over de rol van de vrouw in de Bijbel.

Kennelijk gaat Sapientia nu echt aan de weg timmeren. Op donderdag 9 juni organiseert het netwerk namelijk een avond waarop alle SGP-vrouwen welkom zijn. Spreker is dan de eerste vrouwelijke gereformeerd vrijgemaakte predikant, ds. A. Leene.

Een opzienbarende keuze. Archivaris en ambtenaar Anthony van der Wulp voert een oud-hoofdredacteur van het RD op: „C.S.L. Janse zou opmerken dat de uitgenodigde spreker voor ons niet a priori gezag heeft.” Ds. Leene reageert zelf met de vraag waar Van der Wulp dat op baseert. Die wijst dan op de interpretatie van Bijbelteksten over de vrouw in de gemeente van ds. Leene, die in SGP-kringen niet of nauwelijks wordt gedeeld.

Ds. Leene reageert niet meer, maar Sapientia wel: „Beproeft alle dingen en behoudt het goede.” Van der Wulp laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij wijst erop dat een deel van de achterban de uitnodiging van ds. Leene ziet als een vorm van kleur bekennen. En dat zou tot vervreemding van de achterban kunnen leiden.

Maar Sapientia vindt dat niet overtuigend en wijst erop dat de vorige spreker over dit onderwerp ds. Van Reenen was.

Van der Wulp zou ongetwijfeld een goede opponent van ds. Leene zijn. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Op de bijeenkomst van 9 juni zijn alleen SGP-vrouwen welkom.

Sms-debat

Premier Rutte lag vorige week stevig onder vuur vanwege de sms’jes die hij aan het eind van elke dag verwijderde van zijn Nokia. Veel oppositiepartijen in de Tweede Kamer vonden dat Rutte ze allemaal had moeten bewaren zodat later beoordeeld kan worden hoe het beleid tot stand kwam.

Rutte beet flink van zich af in het debat en vond dat hij niets verkeerds had gedaan. Op zijn wekelijkse persconferentie noemde Rutte het debat „een familieruzie.” Hij wilde er verder niet inhoudelijk op ingaan. „Ik laat de derde helft altijd aan deskundigen. Dan kun je beter deskundigen horen dan de voetballers zelf”, aldus Rutte.

Helaas voor de premier zijn de meeste commentaren negatief over zijn handelwijze.

In de rubriek Parlementvaria beschrijft de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

Meer over
Parlementvaria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer