Binnenland

Den Haag zoekt onderdak migrantenkerken

Het college van Den Haag moet alternatieve locaties zoeken voor zeven migrantenkerken in de hofstad. Een meerderheid van de gemeenteraad in Den Haag steunde donderdag een motie die daartoe opriep. Daarmee moet een oplossing komen voor de gemeenten die niet langer in hun huidige, onveilige onderkomens mogen samenkomen.

Regioredactie
17 December 2004 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Den Haag sloot de afgelopen weken een aantal gebedshuizen waarvoor geen gebruiksvergunning was afgegeven. Volgens verantwoordelijk wethouder Heijnen (Sociale Zaken) moesten daarmee onveilige situaties worden voorkomen. Veel onderkomens van migrantenkerken voldoen nu niet aan onder meer de brandveiligheidseisen die de gemeente stelt.

De meerderheid van de gemeenteraad vindt echter dat Den Haag het niet kan maken om de migrantenkerken op straat te zetten. Ze wil dat de geloofsgemeenschappen tenminste onderdak zijn tijdens de kerstdagen. Volgens CDA, VVD, ChristenUnie/SGP, Politieke Partij Scheveningen en een aantal leden van de PvdA moet Den Haag zich bovendien inspannen om een definitief onderkomen te vinden voor de geloofsgemeenschappen.

De raadsfracties willen dat onder andere club- en buurthuizen op zondag hun deuren mogen openen voor de migrantengemeenten. Op dit moment mogen die niet verhuurd worden aan religieuze organisaties. Daarnaast bepleiten de partijen een onderzoek naar de werkelijke behoefte aan gebedsruimten. Wethouder Heijnen gaat nu in gesprek met vertegenwoordigers van de kerken om dit na te gaan. Voor de behandeling van de voorjaarsnota in 2005 moet de wethouder de resultaten van dit onderzoek presenteren aan de gemeenteraad.

Na het bekend worden van de sluiting van haar bedehuis spande één van de migrantenkerken onlangs al een rechtszaak aan. De Universele Kerk van Gods Rijk aan de Fruitweg moest dicht omdat er zonder bouwvergunning deuren waren geplaatst. Die moesten er komen op last van de brandweer, die bredere in- en uitgangen eiste. Het kerkbestuur ging voortvarend met die opdracht aan het werk, maar kreeg van de brandweer niet te horen dat daarvoor een bouwvergunning nodig was. Het kerkgenootschap verwijt de gemeente nu nalatigheid en noemt de sluiting van de kerk onterecht. De rechter doet dinsdag uitspraak in deze zaak.

Hoewel Den Haag pas recent overging tot het sluiten van onveilige gebedshuizen, speelt het huisvestingsprobleem bij geloofsgemeenschappen al langer. Tijdens een hoorzitting in mei dit jaar, georganiseerd door CDA, VVD en ChristenUnie/SGP, meldden zich zo’n twintig vertegenwoordigers van kerken die met huisvestingsproblemen kampen. „Vooral evangelisch-christelijke kerken, maar er zaten ook mensen van een moskee en een hindoetempel”, aldus raadslid W. Pijl van de ChristenUnie/SGP.

Tot tweemaal toe diende de fractie samen met coalitiepartijen CDA en VVD bij het college vragen in over de kwestie. Doel daarvan was om iets aan de situatie te verbeteren. Beide keren waren de antwoorden volgens Pijl echter niet naar tevredenheid. „Verantwoordelijk wethouder Heijnen gaat er heel krampachtig mee om. Hij blijft maar hameren op de scheiding tussen kerk en staat. De kerken moeten volgens hem maar bij andere kerken ruimte huren. Dat gebeurt al regelmatig, maar daarmee is het probleem niet opgelost.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer