Huiskamer Samaria (ggiN) in Barneveld geopend
In Barneveld is zaterdag Huiskamer Samaria geopend, het eerste inloophuis van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN).
De plaatselijke ggiN heeft een goede relatie met de gemeentelijke overheid, aldus burgemeester J. Luteijn van Barneveld. Als voorbeelden van die contacten noemde hij bijeenkomsten over alcoholproblematiek in Barneveld, de komst van Oekraïners naar Barneveld, de vestiging van een stembureau in de kerk en het overleg tijdens de coronacrisis.
De burgemeester verrichtte zaterdagmorgen met ds. J. Roos, predikant van de plaatselijke gereformeerde gemeente in Nederland, de opening van Huiskamer Samaria. Dat deden ze door samen een doek voor een schilderij weg te trekken.
Luteijn zei het mooi te vinden dat kerken meer en meer beseffen dat ze er zijn voor de samenleving. „De huiskamer zal een warm welkom zijn voor tal van mensen.” Hij had het onder andere over eenzaamheid, het helpen van vreemdelingen en het aanbieden van maaltijden. Deze werken van barmhartigheid noemde hij „Bijbels.” De burgemeester is van plan om met het college hier een keer de maaltijd te komen gebruiken.
Gesprek
Het pand staat aan de entree van het centrum, aan de Jan van Schaffelaarstraat 62, op de plaats waar eerder lunchroom De Zith was gevestigd. Doel van Huiskamer Samaria is het maken van een ontmoetingsplek in het centrum van Barneveld om mensen in aanraking te brengen met Gods Woord en daarover met hen in gesprek te gaan. Het is het eerste inloophuis dat uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Evangelisatiecommissie Samaria is er blij mee.
Tijdens de openingstijden op woensdag, vrijdag en zaterdag is iedereen welkom voor een praatje of een goed gesprek. Daarnaast worden in Huiskamer Samaria door middel van intekenen onder andere de volgende activiteiten georganiseerd: Bijbelstudie, kindervertelling, lunch en maaltijd.
Het interieur bestaat uit twee gedeelten. In het voorste gedeelte staan banken met zachte kussens. Hier hangt ook het schilderij dat is vervaardigd door een gemeentelid. Boven het tafereel, waarop Samaritanen staan, staat de tekst: „(…) en Hij moest door Samaria gaan.” Hierover preekte ds. Roos toen hij ongeveer achttien jaar geleden intrede deed in Barneveld. In het achterste stuk staan tafels en stoelen en er hangt een houten wandbord met daarop een moment uit de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.
Dure plicht
Over deze gelijkenis sprak ds. Roos zaterdagmorgen. Zijn centrale tekst was het laatste gedeelte van Lukas 10:34: „(…) voerde hem in de herberg en verzorgde hem.” Hij zei dat het „een dure plicht is om zorg te dragen voor de naasten en hen in aanraking te brengen met Gods Woord.”
De predikant wilde het niet hebben over de doelgroepen waarvoor Huiskamer Samaria bestemd zou zijn. Wel zei hij dat in de gelijkenis het beeld is te zien van zondaren. „Vergeet niet dat Christus het beeld heeft geschetst dat we allen van nature zonder God in de wereld zijn en dat er een wonder moet plaatsvinden in ons leven. De Heere Jezus wijst eigenlijk Zichzelf aan in deze gelijkenis. Er is niemand die een ander echt kan helpen dan alleen Hij. Hij is als de barmhartige Samaritaan naar deze wereld gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is.”
Hij sprak de vele aanwezige vrijwilligers aan. „Vergeet niet dat we bij het spreken over de doelgroep niet uit het oog verliezen dat het beeld ook voor ons geschetst is. Er is een verandering nodig voor mensen die hier komen en voor hen die hier werken.”
Vervolgens wees hij op het bijzondere van het werk. „Wat zou het mooi zijn als er loon op deze arbeid mag zijn, als vrijwilligers het middel mogen zijn voor de bekering van deze of gene.”