Leraren middelbare scholen houden ‘examenstunt’ voor betere cao
De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept leraren van middelbare scholen op om 8 juni hun werk neer te leggen en mee te doen aan een landelijke ‘examenstunt’. Daarmee wil de bond actievoeren voor een betere cao. Volgens de AOb is de werkdruk in het voortgezet onderwijs te hoog en het salaris te laag.
De examenstunt vindt plaats na de examens van de leerlingen. Deze zijn op 30 mei afgelopen. Op 13 juni beginnen de herkansingen voor scholieren die hun diploma niet gehaald hebben. Wat de actie precies gaat inhouden, moet later duidelijk worden, zegt de AOb.
Volgens de onderwijsbond is de werkdruk al jaren torenhoog. Geld dat hiervoor vrij is gemaakt van het kabinet, dreigt „weg te rommelen door de werkgevers”, aldus de AOb. Vanuit het Onderwijsakkoord is 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. „De besteding willen werkgevers voor een groot gedeelte overlaten aan de teams, waardoor er weinig overblijft voor individuele werkdrukverlaging”, vindt de bond.
Het geld zou gebruikt moeten worden om elke docent en ondersteuner keuze-uren per jaar te geven, die ze zelf kunnen inzetten voor persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast zou een leraar maximaal 24 lesuren moeten krijgen per week. Als al die teams zelf de verdeling moeten bepalen om werkdruk te verminderen, raakt het overzicht kwijt, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.
Evers zegt nog weinig animo te bespeuren bij werkgevers om duidelijke afspraken te maken over de werkdruk en het verbeteren van het onderwijs. Hij hoopt daarom dat alle docenten en ondersteuners in actie komen op 8 juni. „Want als we niet oppassen, wordt die 300 miljoen euro weggerommeld en ziet het personeel er niets van terug in de vorm van een lagere werkdruk.”