Zorgminister Kuipers: gat door wegvallen coronawet is ‘ongemak’
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vindt het nu ontstane gat tussen de weggestemde tijdelijke coronawet en de invoering van de herziene Wet publieke gezondheid (Wpg) „echt een ongemak”. Het kabinet heeft nu geen wettelijke basis meer om beperkende maatregelen op te leggen als het coronavirus weer oplaait.
De minister zei dit voorafgaand aan de stemming in de Eerste Kamer over de vijfde verlenging van de tijdelijke coronawet. Kuipers deed daarmee nog een laatste, vergeefse, poging om een meerderheid van de senaat alsnog te bewegen voor de vijfde verlenging te stemmen en daarmee geen gat te laten ontstaan.
Alleen de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden voor. De overige fracties, die samen een meerderheid in de senaat vormen, stemden tegen.
Die herziene wet dient Kuipers eind augustus in bij de Tweede Kamer. Vanaf begin juni wordt het wetsvoorstel aan deskundigen voorgelegd. Pas eind dit jaar, na instemming door Tweede en Eerste Kamer, wordt de nieuwe wet van kracht. En pas dan heeft het kabinet weer een juridische grondslag om beperkende maatregelen te verplichten zoals een mondkapjesplicht.
Nu het gat is ontstaan, gaat Kuipers bekijken of hij de wet sneller kan indienen, zodat beide Kamers de wetswijziging sneller kunnen behandelen. Dit gaat mogelijk ten koste van de consultatieronde.
„Als de nood aan de man is” en beperkende maatregelen echt nodig zijn, zal Kuipers teruggrijpen naar noodverordeningen zolang er sprake is van het gat, zei de minister.
De PVV wil niet dat de mogelijkheid tot het verplichten van een coronatoegangsbewijs in de herziene Wpg wordt opgenomen. Over een motie die de PVV daartoe indiende, wordt volgende week gestemd.