Paus verklaart pater karmeliet Titus Brandsma heilig
Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) zondagmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein. Bij het noemen van de naam van Brandsma als nieuwe heilige ging een gejuich op vanuit de groep Nederlanders die naar Rome reisde om de heiligverklaring mee te maken. Onder meer minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), aartsbisschop Wim Eijk, rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen stonden op het plein in het Vaticaan.
De paus noemde Titus Brandsma als eerste nieuwe heilige in een groep van tien religieuzen die zondag heilig zijn verklaard. Brandsma werd al in 1985 zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. „Na langdurig onderzoek en veelvuldig overleg met de bisschoppen”, aldus de paus, is recent besloten dat hij heilig verklaard kon worden. Daarvoor was nodig dat deskundigen van het Vaticaan erkenden dat Brandsma een wonder had verricht. De Amerikaanse pater Michael Driscoll zou genezen zijn van onbehandelbare kanker door Brandsma aan te smeken. Driscoll was zelf zondag ook in Rome.
Minister Hoekstra laat op Twitter weten dat hij „vereerd” is dat hij aanwezig mocht zijn bij de heiligverklaring. „Zijn religieuze rol, verzet tegen het naziregime en inzet voor de vrijheid van meningsuiting maken hem tot een wereldwijd icoon. Deze erkenning onderstreept zijn moed en menselijkheid”, schrijft Hoekstra over Brandsma, met bijgevoegd een foto van de CDA-leider met de paus. Burgemeester Bruls noemde de ceremonie bij Omroep Gelderland indrukwekkend. „Een menigte die vol rust in de brandende zon luistert en meedoet in de mis…”
Pater karmeliet Titus Brandsma werd geboren als boerenzoon in Friesland. Hij besloot al heel jong om in te treden. De karmeliet werkte als journalist en als hoogleraar aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanwege zijn openlijke verzet tegen het nationaal-socialisme pakten de Duitse bezetters de pater op in 1942. In datzelfde jaar stierf Brandsma aan ontberingen in concentratiekamp Dachau. Hij stond in de Tweede Wereldoorlog al bekend als verzetsheld.