Israël viert 74 jaar onafhankelijkheid
In Israël ging woensdagavond met een ceremonie op de Herzlberg in Jeruzalem de gedenkdag voor de gevallenen en terreurslachtoffers over in de 74e Onafhankelijkheidsdag.
Israël herdacht woensdag met ceremonies op diverse plaatsen in het land de 24.068 omgekomen militairen en andere leden van veiligheidsinstanties. Verder werden de 4216 burgers herdacht die omkwamen bij terreuraanvallen.
Premier Naftali Bennett zei dinsdagavond dat Israëliërs „het aan de gevallenen verplicht zijn bij elkaar te blijven als volk ondanks onze onderlinge geschillen.” „Laat de meningsverschillen ons niet uit elkaar scheuren van binnenuit. Als we boosheid en haat greep op ons laten krijgen, dan zullen onze vijanden er baat bij hebben om ons kwaad te doen.”
De minister van Sport en Cultuur, Chili Tropper, besloot dit jaar het traditionele knalvuurwerk op de Herzlberg af te gelasten. Wel was er ander vuurwerk. Hij deed dit op verzoek van veteranen voor wie het geknal traumatiserend is.
Ook een aantal gemeentes besloot de luidruchtige vuurwerkshows niet door te laten gaan.
Bevolking
Traditiegetrouw publiceerde het Centraal Bureau voor Statistiek een aantal cijfers over de Israëlische staat. Het bureau maakte bekend dat Israël momenteel 9,5 miljoen inwoners telt. Van hen is 74 procent Joods, 21 procent Arabisch en 5 procent behoort tot andere groepen, zoals niet-Arabische christenen. In het afgelopen jaar is de bevolking met 1,9 procent gegroeid.
Sinds de staat in 1948 werd opgericht, zijn 3,3 miljoen immigranten het land binnengestroomd, waarvan 1,5 miljoen sinds 1990. Verder verwacht het bureau dat in 2048 –als de staat 100 jaar bestaat– Israël 15,2 miljoen inwoners zal tellen.
De bevolking van Israël is jong. Het land heeft relatief veel kinderen in de leeftijd van 0 tot 14, namelijk 28 procent. Van de Israëliërs is slechts 12 procent 65 of ouder.
Tempelberg
Ook het Israël Democratie Instituut in Jeruzalem kwam deze week met getallen. Uit een peiling voor het instituut blijkt dat de helft van de Joodse Israëliërs denkt dat Joden het recht moeten hebben op de Tempelberg te bidden. Dat is omdat zij vinden dat Israël moet laten zien dat het daar soevereiniteit heeft of omdat ze geloven dat gebed een religieus gebod is. Tegen Joods gebed op deze plaats is 40 procent, omdat het negatieve reacties oproept in de moslimwereld of omdat ze geloven dat de Joodse religieuze wet gebed op deze plek verbiedt. Moslims hebben gebedsrechten op de Tempelberg. Joden, christenen en anderen hebben bezoekrechten.
Het Instituut voor Joods Beleid in Londen heeft berekend dat in 2040 bijna een op de vier Joden wereldwijd ultraorthodox zal zijn. Nu is dat een op de zeven. De groei ontstaat door de grote gezinnen onder de ultraorthodoxen.