Tolken en vertalers weigeren opdrachten overheid uit protest
Tolken en vertalers die voor de overheid werken zullen vanaf maandag een aantal dagen opdrachten voor overheden weigeren omdat ze vinden dat ze te weinig verdienen en vanwege het aanbestedingsbeleid van de overheid.
Onlangs nog zei verantwoordelijk minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) het minimumtarief voor deze beroepsgroep omhoog te willen doen, maar de Beroepsvereniging ORT&V (Orde van Registertolken en -vertalers) noemt dat een sigaar uit eigen doos.
Yesilgöz wil de minimumvergoeding uiterlijk 1 januari van 43,89 euro naar 55 euro bruto per uur brengen. Volgens de tolken betekent het een verslechtering, omdat voorrijkosten worden afgeschaft. Hoogopgeleide gerechtstolken zouden er juist 35 procent op achteruit gaan, mede daardoor. IND-tolken en interceptietolken, die telefoontaps uitluisteren, gaan er wel op vooruit, een tientje, zo zei voorzitter Fedde Dijkstra eerder wel. De IND is de immigratie- en Naturalisatiedienst van de overheid.
De beroepsgroep legde in februari ook al een week lang het werk neer. De tarieven voor tolken en vertalers die voor de overheid werken zijn al sinds 1981 niet geïndexeerd.