Recept: Friese kruidkoek
Elke morgen een snee koek bij de koffie –kandijkoek, oudewijvenkoek, gemberkoek, sukadekoek, kruidkoek– was ooit een wijdverbreid gebruik; in ieder geval op het platteland. En misschien is dat nog wel zo.
Er zijn legio manieren om kruidkoek te maken. In deze Friese variant ontbreken bederfelijke ingrediënten als eieren en/of (karne)melk. De compacte koek is daardoor lang houdbaar. Je moet hem zelfs eerst een tijdje bewaren voor je hem kunt eten.
Wie terugdeinst voor de lange lijst met specerijen of de moeilijk te vinden smaakmakers sukade en geconfijte sinaasappelschil: een paar bochten afsnijden is niet verboden. Vervang de specerijen eventueel door in totaal drie theelepels koekkruiden. Nergens sukade of geconfijte sinaasappelschilletjes te bekennen? In plaats daarvan extra gember toevoegen kan ook.
Ingrediënten
150 g (Friese) keukenstroop, 100 g maple syrup, 75 g donkere basterdsuiker, 50 ml water, 300 g roggemeel, 1 tl bakpoeder, 0,5 tl baking soda, 1,25 tl kaneel, 0,75 tl gemberpoeder, 0,5 tl gemalen kardemom, 0,25 tl versgeraspte nootmuskaat, snuf foelie, snuf kruidnagel, snuf zout, 40 g sukade, 40 g stemgember, 40 g gekonfijte sinaasappelschil. Verder nodig: 1 cakeblik, bakpapier, neutrale olie om de bakvorm in te vetten.
Bereiding
1. Doe stroop, maple syrup, basterdsuiker en water in een pan. Verwarm op laag vuur tot de suiker is gesmolten en alles goed vloeibaar is. Laat afkoelen tot lauwwarm.
2. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven: circa 145 graden). Vet het cakeblik in met olie. Bestuif het met roggemeel. Bekleed het cakeblik desgewenst met bakpapier.
3. Snijd sukade, gember en sinaasappelschilletjes in kleine stukjes.
4. Zeef roggemeel, bakpoeder, baking soda, zout en alle specerijen boven een kom. Giet het stroopmengsel erbij en meng alles tot er geen ‘droge’ stukjes meer te zien zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een spatel. Doe er daarna de sukade, gember en sinaasappelschil bij. Meng goed.
5. Schep het –taaie– deeg in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel. Zet het blik op een rooster onder in de oven. Bak de koek een uur. Laat hem in de vorm afkoelen. Pak hem in in een paar lagen vershoudfolie en bewaar hem in een luchtdichte voorraaddoos. Laat de koek minstens een week rijpen: hierdoor wordt hij zachter en komt de smaak tot ontwikkeling.