Iets meer lintjes uitgereikt dan in 2021
Tijdens de lintjesregen hebben dinsdag 3026 personen een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat zijn er iets meer dan de 2832 van vorig jaar. Onder anderen Marlies van der Staaij-van Ree uit Benthuizen, vrouw van de SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer kreeg een lintje.
Van der Staaij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar vele vrijwilligerswerk voor de NPV en Diakonos.
Een andere opvallende naam was die van Gerdi Verbeet, oud-voorzittter van de Tweede Kamer en voormalig voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij werd bij bevordering benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Dat er dit jaar meer lintjes zijn uitgereikt, komt waarschijnlijk doordat veel raadsleden afscheid hebben genomen. Een aantal raadsleden werd de afgelopen weken al gedecoreerd. Sommige gemeenten hebben gewacht tot de lintjesregen, die jaarlijks plaatsvindt op de laatste werkdag voor Koningsdag. Het is gebruikelijk dat iemand wordt onderscheiden als hij of zij na minimaal twaalf jaar afscheid neemt van de gemeenteraad. Voorwaarde is wel dat de bewuste persoon van onbesproken gedrag is en niet eerder een lintje heeft gekregen. Soms wordt iemand die al eens is gedecoreerd, bevorderd naar een hogere graad.
Verreweg de meeste mensen, 2907, kregen de onderscheiding vanwege vrijwilligerswerk. Een klein deel kreeg het lintje voor bijzondere verdiensten in een betaalde baan. Enkele tientallen mensen werden beloond voor intensieve mantelzorg. Er werden 1093 vrouwen gedecoreerd, wat neerkomt op 39 procent. In voorgaande jaren was het aandeel vrouwen ongeveer 35 procent. In totaal 2561 personen (85 procent) werden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een kleiner aantal kreeg een andere rang, zoals ridder of officier.
Vrijwilliger Piet Schreuder (97) uit Arnhem was de oudste gedecoreerde. Hij werd lid in de Orde van Oranje-Nassau. Danser Menno van Gorp (33) uit Rotterdam was de jongste. Hij is nu ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Opvallend is ook G. N. van Dijk-Kooiker (90) uit Nijeveen, die nog steeds vrijwilligerswerk doet. Van Dijk zat tijdens de Tweede Wereldoorlog als tiener in het verzet. Ze hield een bevolkingsregister verborgen en verspreidde als koerier bonkaarten. Ook hielp ze onderduikers. Ze is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. J. H. A. A. van der Weijden uit Elburg werd ridder omdat hij oprichter en voorzitter is van Stichting Veluwse Wens Ambulance. Christiaan Ingelse uit Gouda werd lid vanwege zijn verdiensten op orgelgebied.