Advocatenneef Taghi wilde ‘niks met ontsnapping van doen hebben’
Youssef T., voormalig advocaat en neef van Ridouan Taghi, wilde „niks” met eventuele ontsnappingsplannen van zijn gedetineerde familielid van doen hebben. Hij voelde zich onder druk gezet en is op zoek geweest, zo verklaarde hij maandag op vragen van de rechtbank in Amsterdam, naar „manieren om er vanaf te komen”. Hij bezwoer de rechtbank dat hij geen berichten van Taghi heeft doorgegeven aan handlangers buiten de muren van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi sinds december 2019 in voorarrest zit. Taghi is de hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.
De rechtbank houdt maandag een inleidende zitting in de strafzaak tegen T. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld en dat hij hem heeft geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en het voortzetten van drugshandel. Volgens T. is dat dus niet het geval geweest.
Het OM gelooft niets van zijn verhaal. „Meneer T. is vijf keer verhoord, maar eigenlijk zegt hij niets concreets. Hij probeert het een beetje af te zwakken, erom heen te draaien. Maar flink zijn en vertellen waar het om gaat, dat durft meneer niet.”
De vraag of Taghi een concreet plan had om te ontsnappen kon T. niet beantwoorden. „Ik kan er niks concreets over zeggen. Het was een gedachtespinsel, een plan, een idee.” Volgens het OM werden er drie verschillende plannen ontwikkeld voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping. T. en zijn advocaten gaven aan dat T. zijn best deed om de mogelijke plannen te vertragen.
T. heeft zich inmiddels van het tableau laten schrappen en is geen advocaat meer. Hij werd op 8 oktober aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de EBI.
Vorig jaar bezocht T. hem daar tientallen keren, in zijn hoedanigheid als advocaat. Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische problemen. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken ook werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera’s. Het OM presenteerde een deel van die beelden tijdens de vorige zitting in de zaak op 14 april.
T.’s advocaten vinden dat er geen redenen zijn om T. nog langer in voorarrest te houden en hebben bij de rechtbank bepleit hem al dan niet voorwaardelijk op vrije voeten te stellen. Het OM verzet zich daartegen. De rechtbank zal daar waarschijnlijk later op de maandag over beslissen.