Economie

Dexia moet incasso’s voorlopig stilleggen

De bank Dexia mag voorlopig geen incassoprocedures beginnen tegen een grote groep klanten. Consumenten die hun beleggingscontract niet door hun partner hebben laten tekenen, hoeven tot medio april niet op een incassoprocedure te rekenen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten.

ANP
14 December 2004 17:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Een groep ontevreden beleggers had een kort geding aangespannen tegen Dexia, omdat de bank de incasso’s de afgelopen maand doorzette. Dexia deed dat ondanks een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, deze zomer, waaruit de beleggers concluderen dat zij hun contract voor beleggingen met aandelenlease kunnen vernietigen als de partner daaronder geen handtekening heeft gezet. Het betrof een vonnis in een zaak die de beleggers, vertegenwoordigd in de stichting Eegalease, zelf hadden aangespannen.

De grote vraag is of het bij beleggingen in aandelenlease om een vorm van huurkoop gaat. Diverse rechtbanken hebben daar tegenstrijdig over geoordeeld. Bij koop op afbetaling moeten beide partners het contract tekenen.

De rechter heeft daarom dinsdag besloten dat Dexia tot half april geen incassoprocedures mag beginnen. Hij verwacht dat tegen die tijd de eerste uitspraken in hoger beroep op tafel liggen. Die uitspraken kunnen duidelijk maken of het zin heeft dat Dexia geld blijft innen bij de betrokken klanten.

De rechtbank in Amsterdam vindt dat Dexia zijn klanten voorlopig niet mag dagvaarden, omdat er een lawine aan procedures dreigt. Er lopen al ongeveer duizend procedures over aandelenlease. Bovendien, aldus de rechter, luiden de meeste vonnissen in het voordeel van de ontevreden beleggers. Dat brengt Dexia in een lastig parket.

Overigens kan niet iedereen aan een incassoprocedure ontkomen. Het gros van de lopende zaken kan gewoon worden doorgezet. „De rechter verbiedt ons alleen om nieuwe zaken aan te spannen", aldus een woordvoerder van Dexia. Om aan een incassoprocedure te ontkomen, moeten klanten verder onder meer kunnen bewijzen dat ze getrouwd of officieel partner waren toen het contract werd aangegaan.

De zegsman van Dexia stelt dat „de rechter de bal even in het midden heeft gelegd". „We noemen het een tijdelijke pas op de plaats." De stichting Eegalease is „zeer verheugd" met de uitspraak. „Dit is een vonnis waar mensen echt iets aan hebben", aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer