Rwanda gaat asielzoekers opvangen voor Verenigd Koninkrijk
Rwanda gaat asielzoekers opvangen voor het Verenigd Koninkrijk. Een akkoord hierover is donderdag getekend in de Rwandese hoofdstad Kigali. Mensen die sinds 1 januari illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengegaan, kunnen naar Rwanda worden gestuurd. Het plan gaat zo’n 120 miljoen pond (144 miljoen euro) kosten.
De Britten willen de illegale immigratie hiermee inperken. De aanpak maakt deel uit van bredere maatregelen om migratie via het Kanaal tegen te gaan. Zo gaat de marine in het Kanaal patrouilleren om bootjes met vluchtelingen aan te houden.
De maatregelen zijn deels bedoeld om mensen af te schrikken de gevaarlijke reis te ondernemen. „De mogelijkheid om naar Rwanda te worden gestuurd zal veel mensen afschrikken”, aldus premier Boris Johnson. Volgens de regeringsleider is het ook een klap voor mensenhandelaren die veel geld verdienen met het illegaal vervoeren van mensen van Frankrijk naar Engeland. „Mensen kunnen beter op een legale manier asiel aanvragen.”
Johnson denkt dat er nog rechtszaken over het akkoord met Rwanda komen. „Maar wij denken dat we geen enkel internationaal verdrag schenden hiermee.”
De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, zei tegen The Guardian de definitieve Britse plannen te willen afwachten, maar het baart UNHCR zorgen dat een land asielzoekers naar een ander land wil sturen. „UNHCR steunt het uitbesteden van asielverplichtingen niet. Hier valt het wegsturen van asielzoekers en vluchtelingen naar andere landen ook onder, zeker als hun rechten niet voldoende worden gewaarborgd.”
Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel is naar Rwanda gereisd, waar ze meer details gaat geven, onder meer over de vraag waar mensen moeten gaan verblijven. De Rwandese minister Vincent Biruta zegt dat afspraken zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen worden „beschermd, gerespecteerd en gesteund bij hun ambities”. Ze krijgen ook de kans zich definitief in Rwanda te vestigen, als ze dat willen.
Oppositiepartij Labour noemt het een „onwerkbare en onethische” aanpak van het vluchtelingenprobleem. Het moet nog duidelijk worden in hoeverre de Britten toezien op de leefomstandigheden in Rwanda.