Schiphol poot bloembollen voor vliegveiligheid
Luchthaven Schiphol zet bloembollen in om de vliegveiligheid te verhogen. In de velden rond de kop van de Polderbaan zijn bij wijze van proef bollen van narcissen en keizerskronen gepoot.
Deze bloemen verspreiden een geur waar muizen en mollen niet van houden. Die muizen trekken weer roofvogels en reigers aan, die een gevaar kunnen vormen voor startende en landende vliegtuigen.
Schiphol hoopt dat muizen en mollen voortaan uit de buurt van de landingsbaan blijven, zodat ook reigers en roofvogels er niet meer rondvliegen. „Het is bekend dat dit werkt”, verklaarde een woordvoerster maandag. Vorig jaar waren er op de luchthaven drie vogelaanvaringen per 10.000 vluchten. Als de proef slaagt, komen er mogelijk ook bloembollen langs andere banen.
Met de bloemen wil de luchthaven eveneens aantrekkelijk blijven voor reizigers. „We doen het allereerst om vogels te ontmoedigen, maar we willen het vliegveld ook fleurig en vrolijk maken”, aldus de woordvoerster. „Nederland is een bloembollenland bij uitstek.” Het is Schiphol niet bekend of andere luchthavens met bollen vogels hebben verjaagd.
De soorten vogels die op en rond Schiphol leven, zijn de reiger, de buizerd, de torenvalk, de wilde eend, de fazant, de patrijs, de kievit, de grutto, de wulp, de leeuwerik, de witte kwikstaart, de gele kwikstaart en de bruine kiekendief.