Economiehuizenprijzen
ABN: Huis kopen wordt nóg lastiger

Veel huizenzoekers zien zich de komende tijd waarschijnlijk genoodzaakt om hun zoektocht naar een huis voorlopig te staken. Die verwachting spraken economen van ABN AMRO woensdag uit.

Redactie economie
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Dat komt omdat er nog maar weinig huizen te koop staan en de huizenprijzen almaar verder oplopen. In combinatie met de oplopende rente leidt dat ertoe dat er dit jaar minder huizen van eigenaar wisselen dan eerder voorzien, verwachten de economen.

ABN AMRO heeft voor het tweede kwartaal op rij zijn ramingen voor het aantal transacties op de woningmarkt naar beneden bijgesteld. Het aantal huizen dat wordt verkocht daalt al langer. Maar zoals het er nu uitziet lopen de woningverkopen dit jaar met 15 procent terug. Eerder gingen de economen nog uit van een min van 10 procent. Voor volgend jaar voorzien ze momenteel een stabilisatie, waar eerder gerekend werd op een herstel van 5 procent.

In een nieuw rapport over de woningmarkt wijzen de kenners er ook op dat niet uitgesloten is dat veel huishoudens grote financiële beslissingen –zoals het kopen van een huis– liever even voor zich uitschuiven. Dit zou dan een gevolg zijn van de hoge inflatie van de laatste tijd en het toegenomen economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne.

Hypotheekrente

Dat de hypotheekrente weer aan het oplopen is, gaat volgens de economen vooral ten koste van de betaalbaarheid van woningen. En dat maakt het nog lastiger een betaalbaar huis te vinden. De deskundigen van ABN AMRO houden er rekening mee dat de rentes voorlopig blijven stijgen, nu centrale banken in het opschroeven van hun rentetarieven een middel lijken te zien om de inflatie te beteugelen.

De oplopende rente zal het tempo waarmee de huizenprijzen oplopen op den duur afremmen. Maar een prijsdaling ligt niet in de verwachting. De deskundigen van de bank houden vast aan hun eerdere voorspelling dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5 procent zullen doorstijgen. Volgend jaar zouden huizen gemiddeld dan nog eens 5 procent duurder worden.

Woonlasten

De woonlasten voor woningeigenaren stijgen dit jaar harder dan die voor huurders. Dat meldde het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag in zijn Atlas van de Lokale Lasten. Woningeigenaren zijn dit jaar 2,9 procent meer kwijt, voor huurders stijgen de lasten met 1,9 procent.

Gemiddeld zijn de kosten voor lokale lasten voor woningbezitters 1486 euro. Daarvan gaat 904 euro naar de gemeente, 189 euro naar de provincie en 392 euro naar het waterschap. Tilburg is met een totaalbedrag aan lokale lasten van 1162 euro het goedkoopst. Huizenbezitters in Bloemendaal zijn met 2405 euro het duurst uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer