Binnenland

Kabinet paait PvdA voor JSF-deelname

Wanneer Nederland nu gaat meedoen aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF), maar er over bijvoorbeeld twee jaar weer uitstapt, dan levert dat een schadepost van 203 miljoen euro op. Mocht Nederland er in 2004 uitstappen, maar in 2010 toch de JSF kopen, dan blijft de schade beperkt tot 103 miljoen euro.

Redactie politiek
9 April 2002 08:58Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

Dat schrijft het kabinet in een laatste brief om de Kamer ertoe over te halen in te stemmen met Nederlandse deelname aan de JSF-ontwikkeling. Opvallend is dat de brief is ondertekend door PvdA-staatssecretaris Bos (Financiën) en niet door VVD-minister Zalm. Het is tot nog toe de PvdA geweest die dwarslag. De christelijke fracties en de VVD zijn voor deelname aan de JSF-ontwikkelingsfase.

In het lijsttrekkersdebat van afgelopen zondag zei PvdA-leider Melkert nog dat zijn fractie exact wil weten wat de gevolgen zijn van tussentijds uittreden uit het JSF-ontwikkelingproces. Het kabinet heeft dat nu voorgerekend. Daarbij geeft staatssecretaris Bos wel duidelijk aan dat het in dat geval gaat om „weggegooid geld.” In principe doet Nederland mee aan de JSF-ontwikkeling om het gevechtstoestel vanaf 2010 de F-16 te laten opvolgen.

Het kabinet stelt in de brief dat er voor de financiering van de kosten van deelname aan de JSF-ontwikkeling „een voldoende mate van behoedzaamheid” is betracht. Volgens Bos is met voorzichtiger cijfers gerekend dan recente optimistische cijfers uit Amerika. PvdA-kamerlid Timmermans uitte vorige week nog grote twijfels over de becijfering van het kabinet.

Uit de brief blijkt verder dat als er niet 1390 vliegtuigen worden verkocht aan landen die niet meedoen aan de ontwikkelingsfase -zoals India, Singapore en Zuid-Korea- maar volgens een voorzichtiger schatting 890, er een gat van 42 miljoen euro in de berekeningen valt. De bijdrage van de industrie, die in 2008 definitief wordt vastgesteld, moet dan stijgen met een percentage dat -afhankelijk van het totaalaantal gebouwde vliegtuigen- ligt tussen de 0,7 en de 1,1 procent.

De Kamer debatteert donderdag opnieuw met het kabinet over de Joint Strike Fighter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer