Kerk & religie

„Bijbeluitleg is het belangrijkste in de eredienst”

Steeds minder mensen nemen een Bijbel mee naar de kerk, constateerde ds. W. Dekker, verbonden aan de IZB, zaterdagavond voor de EO-radio. Hij pleitte voor het op papier zetten en uitdelen van de schriftlezingen. Hoe kijken andere voorgangers hier tegenaan? We vroegen vier predikanten om een reactie.

W. H. van Egdom
14 December 2004 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:59
<center> Ds. W. Visscher </center>
<center> Ds. W. Visscher </center>

Ds. W. Visscher, predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort, deelt de mening van ds. Dekker niet. „Wel ben ik het met hem eens dat de bijbeluitleg het belangrijkste onderdeel van de dienst is. Maar als ik een schatting moet geven, dan heeft toch zeker driekwart van mijn gemeente zondags een Bijbel bij zich. En wordt er ook echt meegelezen. Het is natuurlijk wel zo dat er ook een groep jongeren is die wat onverschillig in de kerk kan zitten. Die hebben geen Bijbel bij zich en zingen vaak ook niet mee.”

Om speciaal voor hen het tekstgedeelte op papier te zetten, is volgens ds. Visscher niet echt lonend. „Als ze al geen Bijbel meenemen, dan zal het op papier zetten van het Bijbelgedeelte ook niet veel zin hebben, denk ik. Bij bijzondere diensten is er vaak wel een liturgie, waar ook het bijbelgedeelte op afgedrukt staat, en ik moet zeggen dat ik dat wel goed vind. Maar dan is dat vooral vanuit het oogpunt van evangelisatie. ’k Heb de indruk dat ds. Dekker daar ook voornamelijk op doelt. Maar in de zondagse eredienst, nee, dan zie ik niets in zo’n papiertje.”

Dat de Bijbel in alles centraal moet staan tijdens de kerkdienst, acht de Amersfoortse predikant essentieel. „Er ligt een open Bijbel op de kansel en de kerkgangers moeten een open Bijbel voor zich hebben. De predikant doet in de eredienst namelijk niet anders dan de Bijbel uitleggen en toepassen. Hij brengt geen verhaaltje, maar hij predikt het Woord, schriftuurlijk en bevindelijk. En dan is het ook goed als je tijdens de preek tegen de mensen kunt zeggen: Ik ben nu daar en daar in de tekst. Leest u maar mee. We moeten geen kapstokpreken maken; we moeten de Schrift uitleggen. Het Woord is immers het zaad der wedergeboorte en het voedsel voor Gods Kerk.”

Volgens ds. Visscher is het gebruik van de Bijbel in de eredienst door de gemeenteleden ook een kwestie van opvoeding. „Ik zie wat dat betreft wel verschil als je in verschillende gemeenten preekt. Tijdens de catechisaties moet daar ook op gewezen worden. Als de Bijbel, de verkondiging van het Woord, niet meer in alles centraal staat in onze kerkdiensten, dan kunnen we de boel maar beter sluiten.”

Dit is het eerste deel in een serie korte artikelen over het meelezen in de Bijbel tijdens de kerkdiensten. Woensdag deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer