Litouwen zet levering gas uit Rusland stop
Litouwen heeft de toelevering van gas uit Rusland volledig stopgezet. En de lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap spreken hun strategische voorraden aan om de brandstofprijzen te verlagen.
President Gitanas Nausėda van Litouwen meldde op Twitter dat zijn land niet langer afhankelijk is van energie uit Rusland. Volgens het Litouwse ministerie van Energiezaken werkt het gastransmissiesysteem sinds begin april zonder de invoer van Russisch gas, waardoor Litouwen het eerste EU-land is dat niet langer Russisch gas importeert.
Nausėda moedigt de overige Europese landen aan om hetzelfde te doen. „Jaren geleden heeft mijn land beslissingen genomen die ons vandaag in staat stellen om zonder pijn de energiebanden met de agressor te verbreken. Als wij het kunnen, kan de rest van Europa het ook.”
Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom zegt dat het ook dit weekeinde is doorgegaan met gasleveringen via Oekraïne naar het westen. Volgens het bedrijf stroomde zondag 108,4 miljoen kubieke meter door het leidingstelsel in Oekraïne. De doorvoer van Russisch gas levert Oekraïne miljarden euro’s op voor de nationale begroting.
De lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaan opnieuw olie uit hun strategische voorraden vrijgeven om zo de hoge brandstofprijzen tegen te gaan. Donderdag besloten de Verenigde Staten al om zes maanden lang dagelijks 1 miljoen vaten uit de strategische reserves op de markt te gaan brengen.
Om hoeveel vaten van de lidstaten het gaat is nog niet bekend. Begin maart gaven de 31 IEA-leden al meer dan 60 miljoen vaten vrij, waarvan ongeveer de helft voor rekening van de Amerikanen kwam. Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat de inflatie sterk aanjaagt. Daardoor wordt de koopkracht van huishoudens zwaar ondermijnd en loopt de economie schade op.
De nieuwe vrijgave uit de Amerikaanse reserve komt neer op ongeveer 180 miljoen vaten (van 159 liter), wat de grootste hoeveelheid ooit door Washington is. In totaal hebben de IEA-landen een gezamenlijke strategische reserve van 1,5 miljard vaten olie.
De prijs van een vat Amerikaanse olie liet afgelopen week de grootste wekelijkse prijsdaling in jaren zien. Dat kwam vooral door de vrijgave uit de Amerikaanse reserve. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalde met ongeveer 13 dollar. De prijzen worden ook gedrukt door de lockdowns in China tegen het coronavirus. Dat land is ’s werelds grootste importeur van olie. Door de lockdowns in bijvoorbeeld Shanghai kan de vraag naar brandstof gedrukt worden. De prijs van WTI-olie zakte vrijdagavond tot onder de 100 dollar per vat. Een week eerder stond die prijs nog boven de 112 dollar per vat.